The effect of dietary fat intake during metarnal and maturation periods on the hepatic oxidative strees status in offspring sprague dawley rats
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Maternal diyetin çocuk popülasyonunda oksidatif stres, inflamasyon, obezite, tip II diyabetve Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) tanısı ile ilişkili olduğudüşünülmektedir. Reaktif oksijen türleri (ROS), DNA, lipidler ve proteinlere zarar vererekhastalık oluşumuna katkıda bulunur, hücresel homeostazda bir bozulmaya ve hasarlımoleküllerin birikmesine neden olur. Karaciğer, enerji vücut homeostazı ve oksidatifstresin düzenleyicisidir ve karaciğer sorunları, birçok metabolik hastalığa yol açabilir.Bu çalışmada, maternal ve olgunlaşma dönemlerinde farklı miktarlarda yağ içeren diyetleremaruz kalan Sprague Dawley sıçanların karaciğerlerindeki morfolojik değişimi ve oksidatifstres seviyelerini belirlemeyi amaçladık.Çalışmanın birinci bölümünde anne Sprague-Dawley sıçanlarına gebelik (21 gün) veemzirme döneminde (21 gün) yüksek yağlı diyet (HFD), standart yağ diyeti (SFD) vedüşük yağlı diyet (LFD) uygulandı. Çalışmanın ikinci bölümünde üç ana gruptaki erkekyavrulara 120 gün boyunca (olgunlaşma döneminde) HFD, SFD ve LFD uygulandı. Buçalışmada dokuz farklı grupta toplam 54 erkek sıçan kullanıldı. Deney gruplarınınsakrifikasyonundan sonra, karaciğer dokusunun bir kısmı oksidatif stres parametrelerinibelirlemek için -80 °C'de saklandı Karaciğer homojenize edildi ve toplam antioksidandurumu ve lizattaki toplam oksidan durumu ticari kitlerle belirlendi. Maternal diet is thought to associated with the determination of obesity, type II diabetesand nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) through oxidative stress and inflammation inthe juvenile population. Reactive oxygen species (ROS) contribute to the illness state byharming DNA, lipids, and proteins, driving to a disturbance in cellular homeostasis and anaggregation of harmed molecules. The liver is the controller of vitality body homeostasisand oxidative stress and the liver problems can give rise to numerous metabolic diseases. Inthis consider, we aimed to determine the impact of different fat-containing diets exposureduring maternal and maturation periods on the hepatic oxidative stress in offspring SpragueDawley rats.In the first part of the study, mother Sprague-Dawley rats were administered with high-fatdiet (HFD), standard fat diet (SFD) and low-fat diet (LFD) during the gestational (21 days)and lactation (21 days) periods. The male pups from three main groups were thenadministered with HFD, SFD and LFD during the maturation period for 120 days in thesecond part of the study. A total of 54 male rats in nine different groups were utilized inthis study. After the sacrification of experimental groups, a part of liver tissues stored at -80°C in order to determine oxidative stress parameters. In this process, the liver washomogenized and total antioxidant status and total oxidant status in the lysate weredetermined with commercial kits.Our study suggests that dietary fat intake during maternal and maturation periods can affectthe hepatic oxidative stress status in offspring Sprague Dawley rats.
Collections