TEZLER: Recent submissions
Now showing items 521-540 of 584
-
Kudret narı (Momordica charantia l.) yağının standardizasyonu üzerine araştırmalar
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-09)Bu çalışmada kültürü yapılan Momordica charantia meyvelerinden zeytinyağı ile maserasyonla elde edilen yağ preparatının özellikleri ve standardizasyonu araştırılmıştır.Kudret narı bitkisi ülkemizde doğal olarak yetişmeyen, ... -
Bir vakif üniversitesinin gastronomi ve mutfak sanatlari bölümü öğrencilerinde yeme tutumu ile gece yeme sendromunun sinav kaygisi açisindan değerlendirilmesi
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-09)Bu tezin amacı bir vakıf üniversitesinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinde sınav dönemindeki yeme bozukluklarının, gece yeme sendromunun ve sınav kaygısının incelenmesidir.Elde edilen istatistik verilerinin ... -
Comparison of the effects of video mediated nutrition education and traditional nutrition education on nutrition knowledge level in adolescents
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-30)Adölesan dönemdeki yetersiz ve kötü beslenme alışkanlıkları ileri yıllarda osteoporoz, şeker hastalığı, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, cinsel olgunlaşmada gecikme ve bazı organ kanserlerine neden olabilmektedir. ... -
The investigation of fluoxetine effects on the bronchial smooth muscles by the isolated organ bath system
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-22)Solunum yolu düz kasları trakeanın iç bölgesinde yer alır ve solunum sırasında mekanik stabilitenin korunmasında önemli rol oynar. Solunum yolu düz kaslarında işlev bozukluğu, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ... -
Gazilerde travma sonrası gelişim ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-09)Giriş: Travma sonrası gelişim travmatik olay sonrasında bireyde ortaya çıkan olumlu yöndeki karakter gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Araştırma gazilerde travma sonrası gelişimi etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile ... -
The effects of unilateral balance training on bilateral balance and explosive power among athletes with chronic ankle ınstability
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-03)Bu çalışmanın amacı, kronik ayak bileği instabilite (KAİ) geçmişi olan sporcularda 4 haftalık, tek taraflı denge egzersiz eğitimi programının iki taraflı denge ve patlayıcı güç üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya ... -
Determining the benefits of natural oils used in haircare products
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-01)Bu çalışmanın amacı, bazı doğal yağların insan saçı içine nüfuz etme yeteneklerini ve buyağların saç özelliklerini nasıl etkilediğini incelemektir. Ayrıca, tekrarlanan saç ağartmaişleminin etkisi ve yağların istenen saç ... -
The relationship between kinesiophobia and physical activity in adolescent idiopathic scoliosis patients with cheneau brace at early and late stage
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-04)Cheneau gövde ortezi kullanan adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde korse kullanım süresine göre erken dönem ve geç dönem kinezyofobi ve fiziksel aktivite düzeyi ile aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, Formed Özel ... -
Türkiye`de tip 2 diyabet tedavisinde metforminden sonra ikinci basamakta dipeptidil peptidaz-4 inhibitörlerinin sülfonilürelere kıyasla maliyet-etkililiği: farmakoekonomik çalışma
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-01)Tip 2 diyabet, sebep olduğu mortalite ve morbidite nedeniyle önemli bir sağlık problemidir. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte tip 2 diyabetin prevalansı artmaya devam edecek ve bunun sonucunda yeni tedavi teknolojilerinin ve ... -
Afyonkarahisar ilinde etnobotanik bir çalışma
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-01)Afyonkarahisar'da halkın bitkileri hangi yerel isimlerle adlandırdıklarını ve ne amaçlarla kullandıkları ve nasıl uyguladıklarını saptamaya yönelik etnobotanik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar 2018 Mart ve Kasım ... -
Nutritional content of traditional foods from popular cookbooks between 1962-2018: Case is aşure, revani and güllaç
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-01)Bu çalışmada, geleneksel Türk tatlılarından olan Revani, Güllaç ve Aşure tariflerinin 56 yıl içerisindeki kalori ve besin değerleri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, UNESCO / UNITWIN tarafından yürütülen gıda kültürü ... -
Determination of the nutrition and nutritional ergogenic aids usage of soccer players in different leagues
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-14)Bu çalışmanın amacı farklı liglerde oynayan futbolcuların (Süper Lig, TFF 1.Lig, 2.Lig, 3.Lig, Bölgesel Amatör Lig) beslenme durumunu saptamak ve son yıllarda kullanımı giderek artan besinsel ergojenik destek ürünlerinin ... -
Piyasada `pelinotu` (Absinthii herba) olarak satılan bazı bitki materyalleri üzerinde farmakope analizi çalışması
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-06)Artemisia absinthium L, Asteraceae familyasının bir üyesi olup, çok eski zamanlardan beri antimikrobiyal özelliğinden dolayı geleneksel tıpta sıklıkla kullanılan acı özellikte bir bitkidir. Anadolu' da halk arasında ... -
Analysis of nutritional values of selected traditional foods from popular cookbooks between 1950–2017: Case is olive oil dishes
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-10)Bu çalışma değişen ve gelişen gıda teknolojisi ile birlikte, kültürel miras olarak geleneksel Türk yemek tariflerinde belirlenen zeytinyağlıların değişimlerinin incelenmesi ve bu değişimlerin aynı yemeğin yıllar içinde ... -
Osteoartrit tanısı ile diz protezi operasyonu olması planlanan hastaların kişisel deneyimleri ışığında hastalık algılarının değerlendirilmesi
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-13)Problemin tanımı ve amacı: Osteoartrit (OA), bir kas-iskelet sistemi bozukluğudur ve yaşlanan nüfusla birlikte görülme sıklığı artan, yüksek morbidite ve mortalite riskine sahip kronik bir hastalıktır. Hastalık algısı, ... -
Determination of eating attitudes of a special polyclinic applicants by EAT-40
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-31)Bu çalışmanın amacı özel bir polikliniğe başvuran hastalarda yeme tutumu davranışları ile Anoreksiya Nervoza arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yeme Tutum Testi–40 kullanılmıştır. ... -
Determination of antioxidant, phenolic content andantimicrobial activity of bilberies (Vaccinium myrtillus L.)
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-01)Günümüzde beslenme bilincine artan bir ilgi ve sağlıklı ve dengeli bir diyete doğru seçici birtercih vardır. Bir dizi sebze türü, genel olarak vitamin, mineral ve lif sağlayan, insan beslenmesinde temel bileşenlerin iyi ... -
Investigation of antibiotic residues in packed and unpacked
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-05)Süt, dünyadaki 6 milyar insan için ana besin maddelerinden biridir. Süte ek olarak; krema, yoğurt, tereyağı, peynir ve kefir gibi süt ürünleri de üretilir ve dünyanın her yerinde tüketilir. Bu sebeple, süt tüketiminin insan ... -
Tenis oyuncularinda üst ekstremite performans testleri ve kor stabilizasyonu arasindaki i̇lişki
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-12-08)Çalışmanın örneklemini İstanbul İli Enka spor kulübünde en az 1 yıldır aktif olarak tenis oynamakta olan ve haftalık 2 saat üzeri antrenman yapan 18-50 yaş arası 40 sporcu oluşturmaktadır. Tüm katılımcılar üç üst ektremite ... -
Cinsiyetlere göre etiket okuma alışkanlığının incelenmesi
(YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-31)Tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapabilmeleri için ürün etiketi, birim fiyat, üretim ve önerilen tüketim tarihi, gıda ambalaj etiketlerindeki besin değerleri ile ilgili bilgiler çok önemlidir. Etiketler ve bu etiketler ...