Sirozlu hastalarda organik kromun glukoz toleransı, kolesterol ve trigliserid seviyeleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamızda 1978-1979 yıllarında İç Hastalıkları Kliniğinde yatan 25 sirozlu hastada kromdan zengin olan bira mayası vererek, organik kromun glukoz toleransı, kolesterol ve trigliserid seviyeleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu hastalarda, glukoz toleransı bozuk olan 16 vakadan 9 vakada, yani %96 oranında kromun glukoz toleransı normale döndürüldüğünü saptadık.Kolesterol ve trigliserid seviyeleri üzerine organik kromun anlamlı bir etkisinin olmadığı kanısına vardık. Bulgularımızın, Rowdan ve arkadaşlarının alkolik sirozlu 15 vakada yapmış oldukları araştırmadan elde ettikleri sonuçlara paralel olduğunu saptadık.Ayrıca bulgularımızı siroz dışı vakalarda yapılan araştırmalarla, ekoperimental araştırmalarda, organik kromun glukoz tolerans bozukluğunu düzeltme ve kolesterol ile trigliserid seviyelerini düşürmedeki etkinin, sirozlu hastalara nazaran daha fazla olduğunu saptadık.
Collections