Mide ve karaciğer kanserlerinde mide özsuyu ve batın sıvısında laktat, LDH ve GGTP düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-36- Ö Z E T Bu çalışmada normal, ülserli ve mide kanserli 33 olguda mide özsuyu laktat, LDH, GGTP düzeyleri ve mide pH değerleri karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Normal (% 28.4 - 3.4 mgr) ve ülserliler ( % 30.0 ± 4.3 mgr) ile mide kanserliler ( % 89.5 + 17.6 mgr ) arasında laktat düzeyleri açısından be lirgin bir fark saptandı, ( P<0.01). Ayrıca ülserliler ( 38 + 20.3 Ü/ml) ile kanserliler (516.1 + 181 Ü/ml.) arasın da LDH yönümden de belirgin fark saptandı, (P<0..05). Bu veri lerin ışığında laktat ve LDH tayininin mide kanserlerinin er ken tanısına yardımcı olabileceği sonucuna varıldı. Ayrıca gastrointestinal kanserli ve sirozlu 22 olguda asit sıvısında laktat, LDH ve GGTP düzeyleri araştırıldı. Sirozlular ( % 30.5 + 2.8 mgr) ile gastrointestinal kanserliler ( % 68.9 + 15.6 mgr) arasında laktat düzeyi açısından belirgin fark saptandı, (P <0.05 ). Buna ek olarak LDH düzeyleri açısındanda sirozlular (127.2 + 29.1 Ü/ml.) ve kanserliler (241.9 + 47.1 Ü/ml.) arasında anlamlı bir farklılık bulundu. GGTP düzeyleri açısından sirozlular (8.2 + 2.3 Ü/İt.) ve kanserliler ( 10.8 + 3.3 Ü/İt) arasında belirgin bir fark saptanamadı. Bu verilerin ışığında laktat ve LDH' in asit sıvısındaki düzeylerinin karaciğer kanserlerinin ayırıcı tanısında yararlı olabileceği kanıtlandı.
Collections