Yiyecekleri oluşturan temel yapı elemanlarının safra kesesi fonksiyonlarına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-37- ÖZET Ayni hacım ve kalori değerinde ayrı ayrı yağ, protein, karbonhidrat içeren sıvı test ye mekleri ve ayni hacımdaki su 16 sağlıklı erkek olguda mide içerisine verilerek safra kesesi motor fonksiyonları ultrasonograf ik yöntemle değerlen dirildi. Safra kesesi motor fonksiyonları en faz la boşalma yüzdesi ve boşalma hızı ile tanımlandı. Boşalma yüzdesi yağ içeren test yemeğinde-- protein içeren test yemeğine ve suya göre fazla bulundu. Yağ içeren ve karbonhidrat içeren test yemekleri arasında ise boşalma yüzdeleri açısından farklılık saptanmadı. Karbonhidrat içeren, protein içeren test yemekleri ve su arasında da boşalma yüzdeleri bakımından farklılık yoktu. (Kim test yemeklerinde boşalma hızları farklı tbulunmadı. Bu çalışmadan elde edilen bulgular yemek lerden sonra safra kesesi boşalmasının sadece yiyeceklerin yağ içeriğine bağımlı olmadığını,-38- su, karbonhidrat ve proteinin de safra kesesi boşalmasına neden olabileceğini, safra kesesi motor fonksiyonlarının bir çok hormonal ve/veya nöral mekanizmalardan etkilenebileceğini düşün dürmektedir.
Collections