C-peptid ve diabetes mellitus
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada tip I, tip II DM ve kontrol grupların da C-peptid, insulin, çinko, glukoz, HbA,, üre ve kreatinin değerleri bakıldı. Çalışmanın amacı diabetik vakalarda C-pep tid düzeylerinden yararlanılarak daha sağlıklı bir tiplendir- meye olanak sağlanıp sağlanamayacağını gözlemek olmuştur. Bu arada çinko düzeyleri de ölçülerek bu parametrenin diabetik hastalarda 0-peptid ve dolayısıyla insülin ile olan ilişki leri de incelenmiştir. Üre ve kreatinin değerleri böbrek fonk siyonlarının yeterliliğini ortaya koymak amacı ile kullanıl mıştır. Açlık C-peptid değerleri tip I ve II DM arasında bir ayırım sağlayabilmekle birlikte belirli değerler arasında katlanmanın olması nedeni ile ve uyarılmış C-peptid değerle rinde bu durumun ortadan kalkmasıyla, uyarılmış C-peptid dü zeylerinin tiplendirmede daha yararlı olacağı sonucuna varıl mıştır. Benzer olarak 24 saatlik idrar C-peptid düzeyleri de bir fikir vermekle birlikte yalnız başına değerlendirilmesin den çok serum C-peptid düzeyleri ile birlikte değerlendiril mesi uygun olacaktır. Çinko ile C-peptid ve insülin arasında umulan ilişki bulunamamış ve bu konuda daha ileri araştırmalara gereksinim duyulacağı sonucuna varılmıştır.
Collections