Çiğ süt korumasında laktoperoksidaz sisteminin kullanımı
dc.contributor.advisor | Çoksöyler, Fikret Nafi | |
dc.contributor.author | Akkan, Ayşe Arzu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:32:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:32:47Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2020-11-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336761 | |
dc.description.abstract | oz Bu çalışmada, kontrollü şartlar sağlamak amacıyla, laktoperoksidaz sisteminin (LPS) E.coii 0111 susuna antibakteriyel etkisi besiyeri ortamında incelenmiştir. E. coli sütte bulunabilen, çoğalabilen ve dolayısıyla bozulmada rol alabilen bir mikroorganizma olarak seçilmiştir. Sistemi aktive etmek için 5 ug/mL laktoperoksidaz, 0,25mM/L tiyosiyanat ve 0,25 mfvî/L hidrojen peroksit kullanılmıştır. LPS uygulanmış ve uygulanmamış substratlar 15, 25, 30 ve 37°C'lerde inkübe edilmiştir. Belli zaman araitklannda alınan örneklerdeki mikroorganizma sayısından Modifiye Gompertz Eşitliği kullanılarak modelin gelişim parametreleri hesaplanmıştır. LPS'nin etkisiyle lag faz süresi (X), sıcaklıkla ters ilişkili olarak uzamış ve spesifik gelişim hızı (Hmax) ise azalmıştır. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT In this study, antibacterial effect of the lactoperoxidase system (LPS) against E. coli 01 1 1 was investigated in a semi-synthetic medium due to provide controlled conditions. E. coli was chooser! because of the fact that it may be found and growth in milk and consequently may be involved in spoilage of raw milk. For activation of the LPS, 5 ug/mL lactoperoxidase, 0,25 mM/L thiocyanate and 0,25 mM/L hydrogen peroxide were used. Substrates which were LPS-treated and untreated were incubated at 15, 25, 30 and 37°C. The growth parameters were calculated from number of microorganisms in samples which were whitdrawn at different time intervals. Lag time was extended inversely related to temperatures and maximum spesific growth rate was reduced by the LPS. «*.? | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Çiğ süt korumasında laktoperoksidaz sisteminin kullanımı | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-17 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Raw milk | |
dc.subject.ytm | Lactoperoxidase | |
dc.identifier.yokid | 57911 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 57911 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |