Show simple item record

dc.contributor.advisorÇoksöyler, Fikret Nafi
dc.contributor.authorAkkan, Ayşe Arzu
dc.date.accessioned2020-12-29T06:32:47Z
dc.date.available2020-12-29T06:32:47Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336761
dc.description.abstractoz Bu çalışmada, kontrollü şartlar sağlamak amacıyla, laktoperoksidaz sisteminin (LPS) E.coii 0111 susuna antibakteriyel etkisi besiyeri ortamında incelenmiştir. E. coli sütte bulunabilen, çoğalabilen ve dolayısıyla bozulmada rol alabilen bir mikroorganizma olarak seçilmiştir. Sistemi aktive etmek için 5 ug/mL laktoperoksidaz, 0,25mM/L tiyosiyanat ve 0,25 mfvî/L hidrojen peroksit kullanılmıştır. LPS uygulanmış ve uygulanmamış substratlar 15, 25, 30 ve 37°C'lerde inkübe edilmiştir. Belli zaman araitklannda alınan örneklerdeki mikroorganizma sayısından Modifiye Gompertz Eşitliği kullanılarak modelin gelişim parametreleri hesaplanmıştır. LPS'nin etkisiyle lag faz süresi (X), sıcaklıkla ters ilişkili olarak uzamış ve spesifik gelişim hızı (Hmax) ise azalmıştır.
dc.description.abstractABSTRACT In this study, antibacterial effect of the lactoperoxidase system (LPS) against E. coli 01 1 1 was investigated in a semi-synthetic medium due to provide controlled conditions. E. coli was chooser! because of the fact that it may be found and growth in milk and consequently may be involved in spoilage of raw milk. For activation of the LPS, 5 ug/mL lactoperoxidase, 0,25 mM/L thiocyanate and 0,25 mM/L hydrogen peroxide were used. Substrates which were LPS-treated and untreated were incubated at 15, 25, 30 and 37°C. The growth parameters were calculated from number of microorganisms in samples which were whitdrawn at different time intervals. Lag time was extended inversely related to temperatures and maximum spesific growth rate was reduced by the LPS. «*.?en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇiğ süt korumasında laktoperoksidaz sisteminin kullanımı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-17
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRaw milk
dc.subject.ytmLactoperoxidase
dc.identifier.yokid57911
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57911
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess