Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Yüksel
dc.contributor.authorCoşkuner, Yalçin
dc.date.accessioned2020-12-29T06:32:32Z
dc.date.available2020-12-29T06:32:32Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336708
dc.description.abstractVI oz Bu çalışmada kültür mantarının (Agaricus bisporus) haşlanması ve farklı kimyasal koruyucularla konserveye işlenmesinde (L-askorbik asitle asitlendirilmiş ve asitlendirilmemiş dolgu sıvısı kullanımı) element düzeylerinde meydana gelen değişmeler araştırılmıştır. Haşlama işlemi sırasında Mn, Cu, Zn ve Fe elementlerinin kaybı sırasıyla %45, %3.9, %23.5 ve %35.3 oranlarında gerçekleşmiş, diğer taraftan taze mantarların ağırlık kaybı %37.5 olarak bulunmuştur. T-testi kullanılarak yapılan istatistik analizinde; dört aylık depolama ve farklı kimyasal koruyucu metodlarının; mantarların element düzeylerini, süzme ağırlıklarım, dolgu sıvısı hacmi ve pH değerlerini önemli düzeyde etkilemediği belirlenmiştir (p<0.05). Dolgu sıvısında askorbik asit düzeyi 1.0, 3.0 ve 5.0 g/l olacak şekilde artırıldığında konserve mantarların element düzeylerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractVII ABSTRACT Cultivated mushroom (Agaricus bisporus) was studied for changes of elements' levels after blanching and different chemical preservations (using of acidification and non-acidification water with L-ascorbic acid). The losses of the Mn, Cu, Zn and Fe elements during blanching treatment were 45 %, 3.9 %, 23.48 % and 35.3 %, respectively. On the other hand; losses of the drained weight values were founded 37.5 %. During the storage for four months and using different chemical preservation treatments, a t-test indicates that the differences of the means of the elements, drained weight, brine volume and pH values were not significant P<0.05 level. When concentrations of L-ascorbic acid were increased into brine 1.0, 3.0 and 5.0 g/L, respectively, the amounts of Mn, Cu, Zn and Fe were decreased than blanched mushroom.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleMantar (Agaricus bisporus) konservesi üretiminde çeşitli ön işlemlerin bazı element miktarının değişimi üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFungi
dc.subject.ytmCanned
dc.identifier.yokid67196
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67196
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess