Mantar (Agaricus bisporus) konservesi üretiminde çeşitli ön işlemlerin bazı element miktarının değişimi üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Özdemir, Yüksel | |
dc.contributor.author | Coşkuner, Yalçin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:32:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:32:32Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336708 | |
dc.description.abstract | VI oz Bu çalışmada kültür mantarının (Agaricus bisporus) haşlanması ve farklı kimyasal koruyucularla konserveye işlenmesinde (L-askorbik asitle asitlendirilmiş ve asitlendirilmemiş dolgu sıvısı kullanımı) element düzeylerinde meydana gelen değişmeler araştırılmıştır. Haşlama işlemi sırasında Mn, Cu, Zn ve Fe elementlerinin kaybı sırasıyla %45, %3.9, %23.5 ve %35.3 oranlarında gerçekleşmiş, diğer taraftan taze mantarların ağırlık kaybı %37.5 olarak bulunmuştur. T-testi kullanılarak yapılan istatistik analizinde; dört aylık depolama ve farklı kimyasal koruyucu metodlarının; mantarların element düzeylerini, süzme ağırlıklarım, dolgu sıvısı hacmi ve pH değerlerini önemli düzeyde etkilemediği belirlenmiştir (p<0.05). Dolgu sıvısında askorbik asit düzeyi 1.0, 3.0 ve 5.0 g/l olacak şekilde artırıldığında konserve mantarların element düzeylerinde azalma olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | VII ABSTRACT Cultivated mushroom (Agaricus bisporus) was studied for changes of elements' levels after blanching and different chemical preservations (using of acidification and non-acidification water with L-ascorbic acid). The losses of the Mn, Cu, Zn and Fe elements during blanching treatment were 45 %, 3.9 %, 23.48 % and 35.3 %, respectively. On the other hand; losses of the drained weight values were founded 37.5 %. During the storage for four months and using different chemical preservation treatments, a t-test indicates that the differences of the means of the elements, drained weight, brine volume and pH values were not significant P<0.05 level. When concentrations of L-ascorbic acid were increased into brine 1.0, 3.0 and 5.0 g/L, respectively, the amounts of Mn, Cu, Zn and Fe were decreased than blanched mushroom. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Mantar (Agaricus bisporus) konservesi üretiminde çeşitli ön işlemlerin bazı element miktarının değişimi üzerine etkileri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fungi | |
dc.subject.ytm | Canned | |
dc.identifier.yokid | 67196 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 67196 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |