Show simple item record

dc.contributor.advisorEkiz, Hacı İbrahim
dc.contributor.authorSolmaz, M.İlker
dc.date.accessioned2020-12-29T06:32:26Z
dc.date.available2020-12-29T06:32:26Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2020-12-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336683
dc.description.abstractuı OZ Bu çalışmada farklı bitkisel yağlar üzerinde Çörekotu {Nigella sativa) tohum lipazının hidroliz aktivitesi incelenmiştir. Deneyler, yağı alınmış ve alınmamış tohumların bulunduğu kesikli ortamda gerçekleştirilmiştir. Tohum yağı ekstraksiyonla uzaklaştırılmıştır. Bu amaçla petrol eteri kullanılmıştır. 60 mesh büyüklüğünde öğütülen tohumların hidrolizi kesikli bir sistemde incelenmiştir. Deneyler, pH=6, sıcaklık=45°C, karıştırma hızı=600 devir/dak. koşullarında gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda bu lipazın hidroliz hızının, substrat olarak soya yağı, ayçiçek yağı ve mısır yağı kullanıldığında, substrat konsantrasyonu arttıkça düştüğü gözlenmiştir. Zeytinyağı hidrolizinde optimum substrat konsantrasyonu hacimce %0.5 olarak belirlenmiştir. Tohum lipazının zeytinyağı dışındaki diğer yağların hidrolizinde inhibisyona uğradığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Bitkisel Lipaz, Hidroliz, Nigella sativa Lipazı.
dc.description.abstractIV ABSTRACT In this study, hydrolytic activity of Nigella sativa seed lipase was investigated on the different vegetables oil. Experiments were performed on both extracted and non extracted seeds in a batch system. Oil was extracted from seed by petroleum ether. Hydrolysis of seeds which were ground to 60 mesh size was investigated in a batch system. Experiments were done at a pH of 6, temperature of 45°C and at an agitation speed of 600 rev/min. The rate of lipase hydrolysis decreased with increasing concentrations of the substrates soybean oil, sunflower oil and corn oil. Optimum substrate concentration was found 0.5% (v/v) from olive oil hydrolysis. It is observed that the seed lipase was inhibited during the hydrolysis of oils except the olive oil. Key Words : Plant Lipase, Hydrolysis, Nigella Sativa Lipase.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleLipidlerin çörekotu lipazı ile hidrolizi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-20
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHydrolysis
dc.subject.ytmNigella
dc.subject.ytmLipase
dc.subject.ytmLipids
dc.identifier.yokid78357
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid78357
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess