Lipidlerin çörekotu lipazı ile hidrolizi
dc.contributor.advisor | Ekiz, Hacı İbrahim | |
dc.contributor.author | Solmaz, M.İlker | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:32:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:32:26Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2020-12-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336683 | |
dc.description.abstract | uı OZ Bu çalışmada farklı bitkisel yağlar üzerinde Çörekotu {Nigella sativa) tohum lipazının hidroliz aktivitesi incelenmiştir. Deneyler, yağı alınmış ve alınmamış tohumların bulunduğu kesikli ortamda gerçekleştirilmiştir. Tohum yağı ekstraksiyonla uzaklaştırılmıştır. Bu amaçla petrol eteri kullanılmıştır. 60 mesh büyüklüğünde öğütülen tohumların hidrolizi kesikli bir sistemde incelenmiştir. Deneyler, pH=6, sıcaklık=45°C, karıştırma hızı=600 devir/dak. koşullarında gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda bu lipazın hidroliz hızının, substrat olarak soya yağı, ayçiçek yağı ve mısır yağı kullanıldığında, substrat konsantrasyonu arttıkça düştüğü gözlenmiştir. Zeytinyağı hidrolizinde optimum substrat konsantrasyonu hacimce %0.5 olarak belirlenmiştir. Tohum lipazının zeytinyağı dışındaki diğer yağların hidrolizinde inhibisyona uğradığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Bitkisel Lipaz, Hidroliz, Nigella sativa Lipazı. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT In this study, hydrolytic activity of Nigella sativa seed lipase was investigated on the different vegetables oil. Experiments were performed on both extracted and non extracted seeds in a batch system. Oil was extracted from seed by petroleum ether. Hydrolysis of seeds which were ground to 60 mesh size was investigated in a batch system. Experiments were done at a pH of 6, temperature of 45°C and at an agitation speed of 600 rev/min. The rate of lipase hydrolysis decreased with increasing concentrations of the substrates soybean oil, sunflower oil and corn oil. Optimum substrate concentration was found 0.5% (v/v) from olive oil hydrolysis. It is observed that the seed lipase was inhibited during the hydrolysis of oils except the olive oil. Key Words : Plant Lipase, Hydrolysis, Nigella Sativa Lipase. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Lipidlerin çörekotu lipazı ile hidrolizi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-20 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Hydrolysis | |
dc.subject.ytm | Nigella | |
dc.subject.ytm | Lipase | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.identifier.yokid | 78357 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 78357 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |