Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Yüksel
dc.contributor.authorKiroğlu, Funda
dc.date.accessioned2020-12-29T06:32:00Z
dc.date.available2020-12-29T06:32:00Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336589
dc.description.abstractöz Bu çalışmada, mineral elementler açısından zengin olan keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) meyvesinde, bakır ve çinkonun kimyasal formları araştırılmıştır. Bu amaçla meyvede; Metil izobütil keton (MEBK), Karbon tetraklorör (CCI4), Hidroklorik asit (HCI), Sodyum hidroksit (NaOH), Etilendiamin tetra asetik asit (EDTA) ve Askorbik Asit çözücüleri kullanılarak ekstraksiyon ve enzimatik hidroliz yapılarak Cu ve Zn 'nun kimyasal formu belirlenmeye çalışılmıştır. Saptanan kimyasal formlara göre; çinkonun yaklaşık %6'sının lifli (selülozik yapıda) ve Statlara bağlı olması, suya geçen kısmının ise polifenoller ve inorganik formda olması nedeniyle bioyararlılığının düşük, %10 oranında karboksil ve amino bağlı olması nedeniyle de bioyararlılığının yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan, bakırın keçiboynuzu meyvesinde fitata bağlı ve selülozik yapıda olmamasına karşın yalnızca su ekstraktına yaklaşık %30 civarında geçtiği ve bunun da inorganik ve polifenollere bağlı olduğu gözönünde bulundurularak, bioyararlılığının düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bakır, Çinko, Kimyasal Form, Bioyararlılık, Keçiboynuzu
dc.description.abstractABSTRACT In this study, locust bean (Ceratonia siliqua L.) which has been known with a dietary components like vitamins and minerals, was used to determine chemical form for copper and zinc. In locust bean fruit different solvents like MIBK, CCI4, HCI, NaOH, EDTA and Ascorbic acid were used with different extraction methods. These extraction methods and also enzymatic method were used to understand chemical forms of Cu and Zn. According to the chemical forms; approximately 6% of zinc was in fiber form and phytate binding. A part of zinc in H2O was in polyphenol and inorganic form. Because of this, bioavailability can be considered as low, 10 % of zinc was in carboxyl and amino binding, so can be considered as high bioavailability. On the other hand, copper was not in phytate and cellose form and approximately 30 % of Cu passed in H2O solvent. It binds to the inorganic form and also polyphenol So that it can be considered as low bioavailable. Keywords: Copper, Zinc, Chemical Form, Bioavailability, Locust Bean.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKeçiboynuzu meyvesinde bakır ve çinkonun kimyasal formlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of chemical forms of copper and zinc in locust bean
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBiological availability
dc.subject.ytmLocust
dc.subject.ytmCopper
dc.subject.ytmChemical form
dc.subject.ytmZinc
dc.identifier.yokid120089
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid114179
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess