Keçiboynuzu meyvesinde bakır ve çinkonun kimyasal formlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Özdemir, Yüksel | |
dc.contributor.author | Kiroğlu, Funda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:32:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:32:00Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336589 | |
dc.description.abstract | öz Bu çalışmada, mineral elementler açısından zengin olan keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) meyvesinde, bakır ve çinkonun kimyasal formları araştırılmıştır. Bu amaçla meyvede; Metil izobütil keton (MEBK), Karbon tetraklorör (CCI4), Hidroklorik asit (HCI), Sodyum hidroksit (NaOH), Etilendiamin tetra asetik asit (EDTA) ve Askorbik Asit çözücüleri kullanılarak ekstraksiyon ve enzimatik hidroliz yapılarak Cu ve Zn 'nun kimyasal formu belirlenmeye çalışılmıştır. Saptanan kimyasal formlara göre; çinkonun yaklaşık %6'sının lifli (selülozik yapıda) ve Statlara bağlı olması, suya geçen kısmının ise polifenoller ve inorganik formda olması nedeniyle bioyararlılığının düşük, %10 oranında karboksil ve amino bağlı olması nedeniyle de bioyararlılığının yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan, bakırın keçiboynuzu meyvesinde fitata bağlı ve selülozik yapıda olmamasına karşın yalnızca su ekstraktına yaklaşık %30 civarında geçtiği ve bunun da inorganik ve polifenollere bağlı olduğu gözönünde bulundurularak, bioyararlılığının düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bakır, Çinko, Kimyasal Form, Bioyararlılık, Keçiboynuzu | |
dc.description.abstract | ABSTRACT In this study, locust bean (Ceratonia siliqua L.) which has been known with a dietary components like vitamins and minerals, was used to determine chemical form for copper and zinc. In locust bean fruit different solvents like MIBK, CCI4, HCI, NaOH, EDTA and Ascorbic acid were used with different extraction methods. These extraction methods and also enzymatic method were used to understand chemical forms of Cu and Zn. According to the chemical forms; approximately 6% of zinc was in fiber form and phytate binding. A part of zinc in H2O was in polyphenol and inorganic form. Because of this, bioavailability can be considered as low, 10 % of zinc was in carboxyl and amino binding, so can be considered as high bioavailability. On the other hand, copper was not in phytate and cellose form and approximately 30 % of Cu passed in H2O solvent. It binds to the inorganic form and also polyphenol So that it can be considered as low bioavailable. Keywords: Copper, Zinc, Chemical Form, Bioavailability, Locust Bean. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Keçiboynuzu meyvesinde bakır ve çinkonun kimyasal formlarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of chemical forms of copper and zinc in locust bean | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Biological availability | |
dc.subject.ytm | Locust | |
dc.subject.ytm | Copper | |
dc.subject.ytm | Chemical form | |
dc.subject.ytm | Zinc | |
dc.identifier.yokid | 120089 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 114179 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |