Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnyayar, Ali
dc.contributor.authorDeveci, Tayfun
dc.date.accessioned2020-12-29T06:31:52Z
dc.date.available2020-12-29T06:31:52Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336565
dc.description.abstractoz Bu çalışmada çeşitli atıkların gideri minde kullanılan lakkaz peroksidaz ve katalaz enzimlerinin tarımsal atıklar üzerinde üretimleri için gerekli olan laboratuvar koşullan belirlenmeye çalışılmış ve tekstil sektöründe sıkça kullanılan, Remazol Brillant Blue R'nin enzimatik renk giderimi araştırılmıştır. Substrat olarak buğday kepeği ve soya küspesinin kullanıldığı katı faz fermantasyon ortamında Funalia trogii ve Trametes versicolor beyaz çürükçül funguslarının maksimum aktivitede lakkaz, peroksidaz ve katalaz enzimleri sentezlenmesi için, üç farklı üretim pH'sı (4.0, 5.0 ve 6.0) ve sıcaklığı (25, 30 ve 35 °C) çalışılmıştır. Maksimum lakkaz akti vitesi Funalia trogii fungusu tarafından 9.7 CU olarak inkibasyonun 10 gününde üretim sıcaklığının 30 °C, pH'sının 5.0 olduğu koşullarda elde edilmiştir. Maksimum peroksidaz aktivitesi Trametes versicolor fungusu tarafından 9.9 CU olarak inkibasyonun 10 gününde üretim sıcaklığının 30 °C, pH'sının 6.0 olduğu koşullarda elde edilmiştir. Maksimum katalaz aktivitesi Funalia trogii fungusu tarafından 750 ILT olarak inkibasyonun 10 gününde üretim sıcaklığının 30 °C, pH'sının 5.0 olduğu koşullarda elde edilmiştir. Funalia trogii'nin kültür özütünde bulunan ve Remazol Brillant Blue R'nin renk giderim reaksiyonlarını katalizlediği belirlenen enzimin (RBBR oksidaz) maksimum 50 °C ve pH 3.0 de aktivite gösterdiği saptanmıştır. Oksidaredüktaz enzimlerinin inhibitörleri olan Sodyum Azid, Sistein, Sodyum Siyanür ve Sodyum metabisülfıt'in RBBR oksidaz, lakkaz ve peroksidaz enzimlerini inhibe ettikleri saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Lakkaz, Peroksidaz, Katalaz, Remazol Brillant Blue R, Renk giderimi
dc.description.abstractABSTRACT In this study determination of production conditions for laccase, peroxidase and catalase enzymes, which were used for treatment of various wastes, at agricultural wastes in laboratory scale and enzimatic decolorization of Remazol Brillant Blue R, which is used frequently in textile industry, was investigated. Wheat bran and soya were used as a substrat in solid state fermentation of white rot fimgies Funalia trogii and Trametes versicolor. Three different production pH (4.0, 5.0 and 6.0) and temperature (25, 30 and 35 °C) were studied for production of maximal laccase, peroxidase and catalase activity. Maximum laccase activity was produced as 9.7 CU by Funalia trogii at the of conditions of 10 day old culture, 30 °C and pH 5.0. Maximum peroxidase activity was produced as 9.9 CU by Trametes versicolor at the conditions of 10 day old culture, 30 °C and pH 6.0. Maximum catalase activity was produced as 750 IU by Funalia trogii at the conditions of 10 day old culture, 30 °C and pH 5.0. The enzyme (RBBR oxidase) which is found in the culture filtrate of Funalia trogii was determined that decolourise Remazol Brillant Blue R and it was show maximum activity at the conditions of 50 °C and pH 3.0. It was determined that Laccase, peroxidase and RBBR oxidase enzymes were inhibited by the inhibitors of oxidareductase enzymes, Sodium azide, Şistine, Sodium cyanide and sodium methabisulfite. KEYWORDS: Laccase, Peroxidase, Catalase, Remazol Brillant Blue R, Color Removalen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleBeyaz çürükçül funguslar kullanılarak elde edilen lakkaz peroksidaz ve katalazın remazol brillant blue r`nin renk giderimine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of laccase peroxidase and catalase effect which were obtained from white rot fungi to color removal of remazol brillant blue r
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLaccase
dc.subject.ytmDecolorization
dc.subject.ytmCatalase
dc.subject.ytmPeroxidase
dc.identifier.yokid120096
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid114172
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess