Show simple item record

dc.contributor.advisorTürker, Nüzhet İkbal
dc.contributor.authorKaraaslan, Ayşe
dc.date.accessioned2020-12-29T06:31:35Z
dc.date.available2020-12-29T06:31:35Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336501
dc.description.abstractÖZET Türkiye, Avrupa Birliği ile sanayi ürünleri ile işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımına imkan veren Gümrük Birliği (GB)' ni 1 Ocak 1996 tarihinde gerçekleştirmiştir. GB' nin gerçekleşmesi ve Türkiye'nin AB' ne üyelik sürecinde aday ülke olması nedeniyle de özellikle teknik mevzuat ve standartlar alanında Türkiye'nin AB normlarına uyum sağlaması şart olmuştur. Bu amaçla Türkiye çalışmalara başlamış ve izleme planlan oluşturmuştur. Ancak Türkiye bu güne kadar kendi mevzuatını AB Teknik mevzuatı haline getirilmesine ilişkin çalışmalarını henüz tamamlayamamıştır. Bu konudaki sıkıntı özellikle Türkiye'nin gıda ürünlerinin çoğunun AB' nin gıda mevzuatına uygun olmaması nedeni ile bu gıda ürünlerinin AB' ne ihracatı sırasında sık sık ortaya çıkmış ve ihracatta sorunlar yaşatmıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin mevzuatta yaşadığı sorunları daha net açıklayabilmek için ihracatta sorunlu bir gıda olan `BAL` seçilmiş ve bu model üzerinde karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Türkiye kovan varlığında ve bal üretiminde arıcılıkla uğraşan ülkeler arasında 3. ve 4. sıralarda yer almıştır. Fakat bal ihraç eden ülkeler sıralamasında ise miktar olarak 10., değer olarak ise 9. sırada yer alarak en az bal ihraç eden ülke konumuna düşmüştür. Türkiye, AB' ne bal ihracatında özellikle mevzuat uyumu ve kalıntıyla ilgili sorunlarla karşılaşmıştır. Bu nedenle AB bal ithal ettiği ülkelerden 96/23/EC işaretli hayvansal gıdalarda Rezidü İzlenmesiyle ilgili Konsey direktifi gereğince üretim ve ihracatında belirlenen esasları yerine getirmesini istemiştir. Aksi taktirde AB, 3. ülkelerden ithalatını durdurma karan alacaklannı bildirmiştir. Bu çalışma sonucunda, Türkiye analığının gelişmesinde ve ihracatta karşılaşılan sorunların çözümünde Tanm ve Köyişleri Bakanlığı'na, ihracatçılara, üreticilere ve fînans kuruluşlanna büyük görevler düştüğü anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, Bal, Rezidü. Standard.
dc.description.abstractABSTRACT Turkey accepted the Customs Union wich gives on oppurtunity to the free - circulation of industrial materials and processed agricultural products in 1 December 1 996. Because of the fact that Customs Union came into force and Turkish possible membership to European Union (EU) is one oh the targets, Turkey have to take into account the norms of EU in technical laws and standarts. Actually, Turkey couldn't complete its process in making its laws similar to the technical laws of EU. This creates problems especially in the exporting process of the foodstuff to EU because of Turkey's inappropriate foodstuff in contrast to EU's laws of foodstuff. During these activities, in order to understand the difficulties of Turkish law clearly, a problematic product `Honey` has been chosen and the examination were done upon the problems of this model. Turkey is in the third and fourth sequence in the beehive existence and beekeeping. But, regarding the quantity, Turkey is the tenth of honey exporting countries. Also, it is the nineth regarding the financial value. As a result, Turkey is one of the most insufficient honey exporting country. Turkey faced with many difficulties in the process of honey exporting with EU about laws convience and residue. Beceause of this, EU requested from the honey importing countries in accordance with the directives of the Council to take into the conditions of import and export (about pursaving a residue in animal foodstuff with the number of 96/23/EC). At the and of this process, it has been understood that there are many duties Minister for Village and Agriculture, exporters, producres and financial instutions have to face in order to to develop the Turkish beekiping and solve the problems in exporting. Key Words: Turkey, European Union, Honey, Residue, Standart.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBal ihracatında Avrupa Birliği`ne uyumlu teknik mevzuatın oluşturulması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid143787
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid136236
dc.description.pages135
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess