Show simple item record

dc.contributor.advisorTürker, Nüzhet İkbal
dc.contributor.authorİstanbullu, Özlem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:30:07Z
dc.date.available2020-12-29T06:30:07Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336175
dc.description.abstractBu çalışmada kara havuçta bulunan beş farklı antosiyanin saflaştırılıp ayrıştırılmıştır. Antosiyanin pigmentlerinde ayrıştırılmadan (5P) ve ayrıştırıldıktan sonra (P1, P2, P3, P4 ve P5) pH 1-5 aralığında ve 10, 20, 30°C sıcaklıklarda ferulik asit ile kopigmentasyon tepkimesi gerçekleştirilmiştir.Kopigment eklenmiş tüm antosiyanin çözeltilerinin ve referans antosiyanin çözeltilerinin HPLC'de analizleri yapılmıştır. Elde edilen kromotogramlarda 280 nm (fenolik bileşikler), 330 nm (açillenme) ve 520 nm (antosiyanin) dalga boylarında ilgili referans kromotogramlarından farklı, yeni bir bileşik oluştuğunun göstergesi olan, yeni pikler saptanmamıştır.Tüm kara havuç antosiyaninlerinde (P1-P5 ve 5P) kopigmentasyon sonrasında, maksimum dalga boyunda (?max-kopigment) kayma meydana geldiği görülmüştür. P1-P5'in maksimum dalga boyundaki kayma değerleri (??max-kopigment) pH 1-5 aralığında genel olarak 8-13 birim, 5P için ise 3-8,5 birimdir.Kopigment eklenen antosiyanin çözeltilerinin referans çözeltilerine göre absorbans artışlarının (?ABS) pH 2'nin üzerinde başladığı görülmüştür. ?ABS değerleri pH 3-5 aralığında 0,01-0,05 birim olarak belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Kopigmentasyon, kara havuç, antosiyanin
dc.description.abstractIn this study five different anthocyanins present in black carrot were purified and thereafter separated. Copigmentation reactions were carried with ferulic acid in anthocyanin pigments before separation (5P) and after seperation (P1, P2, P3, P4 and P5) at pH 1-5 range and at 10, 20, 30°C.HPLC analysis of all the anthocyanin-copigment and reference solutions were done. New and different peaks from the releated reference chromatograms indication of the formation new compounds were not dedected in the chromatograms at the wavelengths 280 nm (fenolic compounds), 330 nm (acylation) and 520 nm (anthocyanin).After copigmantation, a shift was observed at the maximum wavelength (?max-copigment) for all of the anthocyanins (P1-P5 ve 5P). Shifts at the maximum wavelength (??max-copigment) at the pH 1-5 range were generally in the range 8-13 units for P1-P5 and 3-8,5 units for 5P.The absorbance of the anthocyanin-copigment solutions, based on the absorbances of the reference solutions (?ABS) increased over pH 2. ?ABS values were calculated as 0,01-0,05 unit at the pH range of 3-5.Key words: Copigmentation, black carrot, anthocyaninen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKara havuç (Daucus carota var L.) antosiyaninlerinin ferulik asit ile kopigmentasyonu
dc.title.alternativeCopigmentation of black carrot (Daucus carota var L.) anthocyanins with ferulic acid
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid9015780
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid215871
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess