Kara havuç (Daucus carota var L.) antosiyaninlerinin ferulik asit ile kopigmentasyonu
dc.contributor.advisor | Türker, Nüzhet İkbal | |
dc.contributor.author | İstanbullu, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:30:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:30:07Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336175 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada kara havuçta bulunan beş farklı antosiyanin saflaştırılıp ayrıştırılmıştır. Antosiyanin pigmentlerinde ayrıştırılmadan (5P) ve ayrıştırıldıktan sonra (P1, P2, P3, P4 ve P5) pH 1-5 aralığında ve 10, 20, 30°C sıcaklıklarda ferulik asit ile kopigmentasyon tepkimesi gerçekleştirilmiştir.Kopigment eklenmiş tüm antosiyanin çözeltilerinin ve referans antosiyanin çözeltilerinin HPLC'de analizleri yapılmıştır. Elde edilen kromotogramlarda 280 nm (fenolik bileşikler), 330 nm (açillenme) ve 520 nm (antosiyanin) dalga boylarında ilgili referans kromotogramlarından farklı, yeni bir bileşik oluştuğunun göstergesi olan, yeni pikler saptanmamıştır.Tüm kara havuç antosiyaninlerinde (P1-P5 ve 5P) kopigmentasyon sonrasında, maksimum dalga boyunda (?max-kopigment) kayma meydana geldiği görülmüştür. P1-P5'in maksimum dalga boyundaki kayma değerleri (??max-kopigment) pH 1-5 aralığında genel olarak 8-13 birim, 5P için ise 3-8,5 birimdir.Kopigment eklenen antosiyanin çözeltilerinin referans çözeltilerine göre absorbans artışlarının (?ABS) pH 2'nin üzerinde başladığı görülmüştür. ?ABS değerleri pH 3-5 aralığında 0,01-0,05 birim olarak belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Kopigmentasyon, kara havuç, antosiyanin | |
dc.description.abstract | In this study five different anthocyanins present in black carrot were purified and thereafter separated. Copigmentation reactions were carried with ferulic acid in anthocyanin pigments before separation (5P) and after seperation (P1, P2, P3, P4 and P5) at pH 1-5 range and at 10, 20, 30°C.HPLC analysis of all the anthocyanin-copigment and reference solutions were done. New and different peaks from the releated reference chromatograms indication of the formation new compounds were not dedected in the chromatograms at the wavelengths 280 nm (fenolic compounds), 330 nm (acylation) and 520 nm (anthocyanin).After copigmantation, a shift was observed at the maximum wavelength (?max-copigment) for all of the anthocyanins (P1-P5 ve 5P). Shifts at the maximum wavelength (??max-copigment) at the pH 1-5 range were generally in the range 8-13 units for P1-P5 and 3-8,5 units for 5P.The absorbance of the anthocyanin-copigment solutions, based on the absorbances of the reference solutions (?ABS) increased over pH 2. ?ABS values were calculated as 0,01-0,05 unit at the pH range of 3-5.Key words: Copigmentation, black carrot, anthocyanin | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Kara havuç (Daucus carota var L.) antosiyaninlerinin ferulik asit ile kopigmentasyonu | |
dc.title.alternative | Copigmentation of black carrot (Daucus carota var L.) anthocyanins with ferulic acid | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9015780 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 215871 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |