Show simple item record

dc.contributor.advisorKumbur, Halil
dc.contributor.authorArslan, Hüdaverdi
dc.date.accessioned2020-12-29T06:29:28Z
dc.date.available2020-12-29T06:29:28Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/336039
dc.description.abstractBu çalışmada lindan ve metabolitleri 1.2.3-triklorbenzen ve 1.2.4-triklorbenzensulu çözeltiden adsorpsiyon işlemi ile giderimi çalışılmıştır. Çalışmada adsorbent olarakyerfıstığı kabukları kullanılmış ve temas süresi, pH, sıcaklık, çalkalama hızı, pestisitderişimi ve adsorbent dozunun adsorpsiyon üzerindeki etkinlikleri araştırılmıştır.Çalışmada adsorbentin aktivasyonu yapılmış ve optimum şartlarda adsorbentinadsorpsiyon kapasitesi belirlenmiş, adsorpsiyon izotermleri oluşturulmuş, kinetikçalışmalar ve termodinamik parametrelerin belirlenmesi ile adsorpsiyon mekanizmasıaçıklanmaya çalışılmıştır.Yerfıstığı kabuğu ile lindan adsorpsiyonunun Freundlich izotermine daha iyiuyum sağlamakta olduğu görülmüştür. Adsorpsiyon hızlarının yalancı ikinci derecedenhız modeli ile açıklanmıştır. Fıstık kabuğu ile lindan adsorpsiyon verilerinde Gibbsserbest enerjilerinin negatif değerlerde bulunması; adsorpsiyonun kendiliğindengerçekleştiğini, tespit edilen entalpi değişimlerinin negatif saptanması sisteminekzotermik olduğunu ve entropi değişimlerinin negatif olması ise adsorpsiyon süresincekatı-çözelti ara yüzeyindeki düzensizliğin olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstractIn this study, removal of the lindan in their aqueous solutions with adsorptionmethod was investigated. In the study, peanut shell was used as an adsorbent and effectsof some parameters like contact time, pH, temperature, agitation speed, initial pesticideconcentration and adsorbent concentration on adsorption were studied. In this study,effect of some activation methods on adsorption capacities of adsorbents were alsodetermined, adsorption isotherms were formed, adsorption mechanism was explainedwith kinetic studies and thermodynamic parameters.The adsorption isotherms of was evaluated by Freundlich adsorption isotherm.Kinetics of both adsorption processes was best defined by pseudo-second orderadsorption kinetic model. The negative values have indicated that adsorption proceedsspontaneously.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleYerfıstığı kabuğunun lindan ve metabolitlerinin sulu çözeltilerden giderilmesinde kullanımının araştırılması
dc.title.alternativeLindan and metabolites in aqueous solution in eliminating to investigate the use of peanut shells
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPeanut
dc.subject.ytmIsotherms
dc.subject.ytmKinetics
dc.subject.ytmLindane
dc.subject.ytmAdsorption
dc.identifier.yokid361014
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid258995
dc.description.pages174
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess