Show simple item record

dc.contributor.advisorTurhan, Kamile Nazan
dc.contributor.authorErol, Ece
dc.date.accessioned2020-12-29T06:28:48Z
dc.date.available2020-12-29T06:28:48Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/335889
dc.description.abstractBu çalışmada antimikrobiyel madde olarak propolis özütü içeren polihidroksibütirat (PHB) ve metil selüloz (MS) esaslı antimikrobiyel filmler üretilmiştir. Yapılan çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir.Birinci aşamada PHB polimerinden su buharı geçirgenliği düşük, gerilim direnci yüksek filmler üretilmesi ve uygun film formülasyonuna propolis özütü ilave edilmesi amaçlanmıştır. Propolis özütü (%1,2, a/h) içeren antimikrobiyel PHB filmlerinin hazırlanmasında % 10 (a/h) PHB ve % 15 (a/a) PEG 300 film formülasyonu kullanılmıştır. Oluşturulan antimikrobiyel filmin, Staphylıcoccus aureus ve Bacillus subitilis üzerine antimikrobiyel etkisi incelenmiştir. Propolis özütü içeren antimikrobiyel film, S. aureus ve B. subitilis üzerine antimikrobiyel etki göstermemiştir. Bu nedenle çalışmanın ikinci aşamasında propolis özütü içeren MS esaslı filmler üretilmiştir.İkinci aşamada MS (3 g) esaslı filmlere artan miktarlarda eklenen propolis özütünün (%0-6, a/h) filmlerin su buharı geçirgenliği, mekanik ve antimikrobiyel özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Film içerisindeki özüt miktarının artmasıyla su buharı geçirgenliği ve uzama değerlerinde azalma, gerilim direncinde artma görülmüştür.Propolis özütü içeren MS filmler S. aureus üzerine etki göstermiş ve film yapısında özüt miktarı arttıkça mikroorganizma üzerine gösterdiği etki de artmıştır.Propolis özütü % 4,5 (a/h) olan MS filmler S. aureus ile aşılanmış salam dilimlerine uygulanmıştır. S. aureus sayısı 14. günün sonunda 0,78 log azalmıştır. Depolama süresince mikroorganizma aşılanmamış salamda S. aureus'a rastlanmamıştır.
dc.description.abstractIn this study polyhydroxybutirat and methyl cellulose based antimicrobial films containing propolis extract as an antimicrobial agent are produced. The study was materialized in two stages.On the first stage, low water vapour permeability, high tensile strength films were tried to be improved from PHB polymer and propolis extract was added to the suitable film formulation. At the preparation of propolis extract (% 1,2, w/v) containing antimicrobial PHB films, the film formulation; % 10 (w/v) PHB and % 15 (w/w) PEG 300, was used. The antimicrobial effect of antimicrobial film on Staphylıcoccus aureus and Bacillus subtilis was investigated. Probolis containing PHB based film did not show antimicrobial effects on S. aureus ve B. Subitlis. So, on the second part of the study, propolis extract (% 0-6, a/h) containing methyl cellulose (% 3, w/v) based films were produced.On the second stage, the effect of the amount of propolis extract (0-6 %, w/v) on the water vapour permeability (WVP), the mechanical and the antimicrobial properties of the methyl cellulose (3 g) based films were investigated. As the concentration of extract increased in methyl cellulose based films, the water vapour permeability and percent elongation decreased whereas the tensile strength increased percent elongation decreased.The MC films containing propolis extract (4,5 %, w/v) were applied onto the salami slices inoculated with S. aureus. The level of S. aureus decreased 0,78 log at the end of the 14th days. S. aureus growth was not observed on the non-inoculated salami slices during storage time.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDoğal antimikrobiyel madde içeren biyobozunur filmlerin üretimi
dc.title.alternativeThe production of biodegradable films containing natural antimicrobial agent
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid442195
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid317882
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess