Yumuşakça ve eklem bacaklıların atık kabuklarının kitin, kitosan ve karotenoid içeriklerinin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Baştürk, Özden | |
dc.contributor.author | Özbay, Teslime | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:28:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:28:32Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/335828 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, mavi yengeç (Callinectes sapidus), sübye (Sepia sp.) ve manta karidesi (Squilla sp.) atık kabuklarının kitin ve kitosan verimleri ile toplam karotenoid miktarları tespit edilmiştir. Bu sayede kullanılmayan ancak değerlendirilebilir bir kaynak olan su ürünleri atık kabukları ile ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı, atık kabuklardan elde edilen kitosanın doğal bir koruyucu madde olarak uygulanması durumunda balık filetolarının raf ömrü üzerine etkisini belirleyebilmektir. Balık türü olarak ülkemizde deniz balıkları avcılığında ekonomik öneme sahip olan sardalya (Sardinella aurita) kullanılmıştır. %1 kitosan ve %1 asetik asit çözeltileri uygulanan sardalya filetoları buzdolabı koşullarında 21 gün muhafaza edilerek belirli periyotlarla kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kitosanın depolama süresince filetoların kalite kayıplarını yavaşlattığı tespit edilmiştir. Tez çalışmasının son amacı ise, deney materyali olarak kullanılan atık kabuklardan ekstrakte edilen kitin ve kitosanın sulardan metal iyonlarının uzaklaştırılmasındaki etkinliğinin tespit edilmesidir. Bu aşamada, Cr+6 and Cd+2 çözeltisinde kitin ve kitosanın metal iyonlarını adsorpsiyon kapasiteleri oda sıcaklığı koşullarında üç saat süresince karşılaştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this study, chitin and chitosan yields and total caretenoid levels of waste shells of blue crab, squid and squilla mantis were investigated. The primary aim of this study was to contribute to the economy of Turkey by converting the waste shells of common marine crustaceans into valuable by products. Another aim of this study is to determine the antibacterial action of chitosan, obtained from processed waste shells, on the shelf life of fish fillets. Sardines (Sardinella aurita) as a fish which has an economic value in the fisheries economy were used in the study. Sardines fillets which %1chitosan and %1 acetic acid solutions were applied and stored under refrigerator conditions for 21 days were periodically analysed for chemical, sensory and microbiological changes. Analysis implied that application of chitosan was retarded the quality changes of sardine fillets. The last aim of this study is to determine the effectiveness of chitin and chitosan on the removal toxic metal from waste waters. For this purpose, Cr+6 and Cd+2 were kept in chitin and chitosan solutions for three hours at room temperature in order to determine their adsorption capaties. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Yumuşakça ve eklem bacaklıların atık kabuklarının kitin, kitosan ve karotenoid içeriklerinin karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Comparison of chitin, chitosan and carotenoid contents of waste shells of mollusc and arthropods | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Chitin | |
dc.subject.ytm | Chitosan | |
dc.subject.ytm | Shelf life | |
dc.subject.ytm | Adsorption | |
dc.subject.ytm | Sardine | |
dc.identifier.yokid | 449315 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 329422 | |
dc.description.pages | 118 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |