Show simple item record

dc.contributor.advisorSayar, Sedat
dc.contributor.authorDurkan, Özge
dc.date.accessioned2020-12-29T06:27:07Z
dc.date.available2020-12-29T06:27:07Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/335523
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı çeşitli gıda örneklerinde (bakla, kırmızı fasulye, beyaz fasulye, yeşil mercimeğin kabuk kısımları ile üzüm çekirdeği ve keçi boynuzu meyvesi lifi) ligninle kompleks halde bulunan proantosiyanidinlerin safra asitleri bağlama kapasitesi (SABK) üzerindeki etkilerini belirlemektir. Seçilen yöntemlerle gıda örneklerindeki oligomerik (OPA) ve polimerik proantosiyanidinlerin (PPA) SABK üzerindeki etkileri belirlenmiştir.Çalışmanın ilk aşamasında örneklerin diyet lifi, lignin ve fenolik madde içerikleri, antioksidan kapasiteleri ve SABK değerleri belirlenmiştir. İkinci aşamasında örneklerden öncelikle OPA ekstraksiyonu yapılmış ve kalıntıların SABK değerleri belirlenmiştir. Daha sonra OPA ekstraksiyonu sonucu kalan kalıntılardan PPA ekstraksiyonu gerçekleştirilmiştir. Benzer şekilde PPA ekstraksiyonu sonucu kalan kalıntıların da SABK değerleri analiz edilmiştir. Böylelikle hem OPA hem de PPA'ların SABK üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre seçilen gıda örneklerinin toplam diyet lif ve lignin içeriklerinin kuru madde bazında sırasıyla %74,9-87,6 ve %2,3-52,9 arasında olduğu belirlenmiştir. Toplam proantosiyanidin içerikleri keçiboynuzu meyvesi lifi, üzüm çekirdeği, bakla kabuğu, beyaz fasülye kabuğu, kırmızı fasulye kabuğu ve yeşil mercimek kabuğu için sırasıyla; 7,9; 32,6; 58,9; 4,7; 46,2; 67,2 mg CE/g kuru örnek olarak tespit edilmiştir. SABK değerleri ise sırasıyla 9,8; 9,4; 15,7; 2,8; 13,7 ve 17,1 mmol/100g kuru örnek olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak proantosiyanidin içeriklerinin örneklerin SABK değerleri üzerinde diyet lifi ve lignin içeriklerinden daha etkili olduğu bulunmuştur.
dc.description.abstractThe main purpose of this study was to determine effects of proanthocyanidins on bile acid binding capacities of some food samples (shell of broad bean, red bean, white bean and green lentil, grape seed flour and carob pod fiber). The effects of oligomeric and polymeric proanthocyanidins on bile acid binding capacities of these samples were determined by the methods chosen.At the first stage of this study, dietary fiber, lignin and fenolic contents, antioxidant capacity and bile acid binding capacity values of the samples were analyzed. At the second stage, the oligomeric proanthocyanidin was extracted firstly and the bile acid binding capacity values of the residues was analyzed. After that, the polymeric proanthocyanidin was extracted from the residues remaining from oligomeric proanthocyanidin exraction. Similarly, the bile acid binding capacity values of residues remaining from polymeric proanthocyanidin extraction were determined. Therefore, the impact of both oligomeric and polymeric proanthocyanidins content on bile acid binding were determined.According to the results of the study, total diatery fiber and lignin contents of the samples were found to be in the range of 74,9-87,6% ve 2,3-52,9%, respectively. Total proanthocyanidins contents of carob pod fiber, grape seed, and the seed coats of broad bean, white bean, red bean and green lentil were determined as 7,9; 32,6; 58,9; 4,7; 46,2; 67,2 mg CE/g dry samples, respectively. Bile acid binding capacity values of samples were determined as 9,8; 9,4; 15,7; 2,8; 13,7; 17,1 mmol/100g dry samples, respectively. As a result, proanthocyanidin contents of samples were found to be more effective than diatery fibre and lignin contents on the bile acid binding capacities of samples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleGıda maddelerinde bulunan lignin ve proantosiyanidinlerin safra asitleri bağlama kapasitelerinin in vitro olarak belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of bile acid binding capacities of lignin and proanthocyanidins of food on the in vitro
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLignin
dc.subject.ytmFood materials
dc.subject.ytmProanthocyanidin
dc.identifier.yokid10067929
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid427741
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess