Show simple item record

dc.contributor.advisorAyas, Deniz
dc.contributor.authorYatkin, Kemal
dc.date.accessioned2020-12-29T06:26:41Z
dc.date.available2020-12-29T06:26:41Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/335430
dc.description.abstractBu çalışmada, Yeşilovacık Körfezi'nde yaşayan deniz anemonlarından Akdeniz anemonu (Actinia equina Linneaus,1758) türünün kimyasal kompozisyon bileşenlerinden temel besinsel kompozisyon ve yağ asitleri kompozisyonları üzerine mevsim farklılıklarının etkileri belirlenmiştir. Akdeniz anemonunda protein ve su düzeyleri Kış mevsiminde, lipit ve TMM düzeyleri ise Sonbahar mevsiminde en yüksek değerde tespit edilmiştir. Protein, lipit, su ve TMM düzeylerinin ulaştığı en yüksek değerler sırasıyla % 13.07, % 1.61, % 81,67 ve % 3.96 olarak saptanmıştır. Yapılan yağ asidi analizleri sonucunda anemonlarda dört mevsim boyunca yüksek oranlarda tespit edilen doymuş temel yağ asitlerinin palmitik asit (C16:0) ve stearik asit (C18:0), tekli doymamış temel yağ asitlerinin oleik asit (C18:1n9) ve vaksenik asit (C18:1n7), çoklu doymamış temel yağ asitlerinin linoleik asit (C18:2n6), linolenik asit (C18:3n3), gamalinolenik asit (C18:3n6), araşidonik asit (C20:4n6), eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n3) ve dekosaheksaenoik asit (DHA, C22:6n3) olduğu belirlenmiştir. Palmitik asit, stearik asit, oleik asit, vaksenik asit ve linoleik asit seviyeleri en yüksek İlkbahar mevsiminde sırasıyla % 9.27, % 7.70, % 2.64, % 8.48 ve % 2.61 elde edilirken linolenik asit düzeyi en yüksek Yaz ve Sonbahar mevsiminde % 0.30 olarak ve araşidonik asit düzeyi en yüksek İlkbahar ve Yaz mevsiminde % 0.61 olarak elde edilmiştir. Gama linolenik asit, EPA ve DHA düzeyleri ise en yüksek Sonbahar mevsiminde sırasıyla % 0.44, % 14.83 ve % 14.10 olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of seasonal variation in nutritional compositions and fatty acid profile as a component of chemical compositions of Mediterranean Sea anemone species (Actinia equina Linneaus,1758) living in Yeşilovacık Bay area were investigated. Nutritional composition analysis of anemone samples showed that while the highest levels of protein and moisture were obtained in winter, the highest lipid and TMM levels were obtained in Autumn. These highest values for protein, lipid, moisture and TMM were obtained as 13.07 %, 1.61 %, 81.67 % ve 3.96 %, respectively. In terms of fatty acid analysis, During all four seasons the dominant saturated fatty acids were palmitic (C16:0) and stearic acids (C18:0), the dominant monounsaturated fatty acids were oleic (C18:1n9) and vaccenic acids (C18:1n7) and the dominant poliunsaturated fatty acids were linoleic acids (C18:2n6), linolenic acid (C18:3n3), gamma linolenic acid (C18:3n6), arachidonic acid (C20:4n6), eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n3) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n3) for Mediterranean Sea anemones. While the highest values of palmitic acid, stearic acid, oleic acid, vaccenic acid and linoleic acid were obtained in Spring as 9.27 %, 7.70 %, 2.64 %, 8.48 % ve 2.61 %, respectively, the highest values of linolenic acid was obtained in both Autumn and Summer as 0.30% and the highest values of arachidonic acid was obtained in both Spring and Summer as 0.61%. Also the highest values of gamma linolenic acid, EPA and DHA levels were obtained in Autumn as 0.44%, 14.83% ve 14.10%, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleYeşilovacık Körfezi`nde yaşayan Akdeniz anemonu (Actinia equina Linnaeus, 1758)`nun kimyasal kompozisyonundaki mevsimsel değişimler
dc.title.alternativeSeasonal changes in the chemical compositions of the beadlet anemones (Actinia equina Linnaeus, 1758) from Yesilovacik Bay
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10059082
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450717
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineSu Ürünleri Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess