Show simple item record

dc.contributor.advisorAy, Özcan
dc.contributor.authorÇolakfakioğlu, Coşkun
dc.date.accessioned2020-12-29T06:26:37Z
dc.date.available2020-12-29T06:26:37Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/335412
dc.description.abstractBu çalışma kapsamında Mersin ilinde tüketime sunulan kalamar (Loligo vulgaris), sübye (Sepia officinalis) ve karides (Penaeus semisulcatus) türlerinin kas dokuları Fe, Cu, Zn, Cd ve Pb içerikleri yönünden incelenmiştir. Doku örneklerinde metal analizi İndüktif olarak Eşleştirilmiş Plazma-Kütle Spektrofotometresi (ICP-MS) yöntemi ile belirlenmiştir.Doku örneklerinde Fe, Cu, Zn ve Pb derişimleri sırasıyla 0.50-19.47, 0.53-8.57 6.80-32.12 ve 0.05-1.60 mg kg-1 yaş ağırlık (y.a.) olacak şekilde değişiklik göstermiştir. Cd konsantrasyonları ise tespit edilebilir limitlerin altında bulunmuştur.Tüm örneklerde ortalama metal derişimlerinin, Türk Gıda Kodeksi tarafından izin verilen üst sınır değerlerin altında olduğu ve insan tüketimi açısından herhangi bir risk taşımadığı, fakat 54 örnekten 7'sinde Pb değerlerinin izin verilen sınırların üzerinde olduğu gözlenmiştir.
dc.description.abstractThe study was carried out to determine the levels of Fe,Cu,Zn,Cd and Pb in squid (Loligo vulgaris), cuttlefish (Sepia officinalis) and shrimp (Penaeus semisulcatus) from the markets of Mersin, Turkey. Metal analysis of the tissue samples were carried out using ICP-MS methods.Fe, Cu, Zn and Pb concentrations in tissue samples ranged between 0.50-19.47, 0.53-8.57, 6.80-32.12 ve 0.05-1.60 mg kg-1 wet weight (w.w.), respectively. Cd concentrations were found out below the detectible limits.Average metal concentrations in all samples were found lower than permissible limits reported by Turkish Food Codex and seemed no risks for human consumption but Pb concentrations in 7 of all 54 samples were found higher than permissible limits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleMersin ilinde tüketime sunulan bazı kabuklu ve yumuşakça türlerinde ağır metal birikim düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of heavy metal levels in some marketed crustacean and mollusc species in mersin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10087177
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450726
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess