Palmiye bitkisinin (Washingtonia spp.) yaprak sapının sakkarifikasyonuna fiziksel ve kimyasal ön işlemlerin etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Mazmancı, Mehmet Ali | |
dc.contributor.author | Yurtdaş, Soner | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:24:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:24:05Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/334873 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada palmiye yaprak sapından (Washingtonia spp.) fiziksel ve kimyasal önişlemler ileşeker eldesi amaçlanmıştır. Boyut, temas süresi, sıcaklık, basınç, çözücü türü (distile su, asit,baz) gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır.Çalışma sonunda 4 farklı boyuttan (20-35-50-100 mesh) 100 mesh boyuta sahip örneklerdeyüksek şeker konsantrasyonuna ulaşılmıştır. Farklı sıcaklıklarda (40, 60, 70 °C) gerçekleştirilendeneylerde en yüksek şekerleşme 60 °C sıcaklıkta 120. dakikada distile su içeren ortamlarda0,255 g/L ve H2SO4 asit çözeltisi içinde 0,269 g/L olarak kaydedilmiştir. Bazik ortamların şekerçözünürlüğü üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır. Basınç altında (1 atm, 121 °C) yapılançalışmalarda şeker oranı 0,1 M H2SO4 içeren ortamlarda 1,291 g/L ve distile su içerenortamlarda 1,267 g/L seviyelerine ulaşmıştır.Anahtar Kelimeler: Tarımsal Bitki Atıkları, Biyokütle, Şekerleşme, Palmiye (Washingtoniaspp.), Şeker. | |
dc.description.abstract | In this study, it was aimed to obtain sugar with Palm leaf stalk (Washingtonia spp.) by physicaland chemical pretreatment. In the study, palm leaf stalk was used as raw material. The effects offactors such as size, contact time, temperature, pressure, distilled water, acid and base wereinvestigated.At the end of the study, high sugar concentration was reached in the samples having a size of100 mesh in 4 different sizes (20, 35, 50, 100 mesh). In the experiments carried out at differenttemperatures (40, 60, 70 °C), the highest sugar content was recorded at 60 ° C and 120. minuteas 0.255 g / L in distilled water and 0.269 g / L in H2SO4 acid solution. Basic media had no effecton sugar solubility. Under pressure (1 atm, 121 °C), the sugar content reached to 1.267 g / L for0.1 M H2SO4 and 1.291 g / L for distilled water.Keywords: Agricultural Plant Waste, Biomass, Saccharification, Palm (Washingtonia spp.),Sugar. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.title | Palmiye bitkisinin (Washingtonia spp.) yaprak sapının sakkarifikasyonuna fiziksel ve kimyasal ön işlemlerin etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the effect of physical and chemical pretreatment processes on the saccharification of palm leaf stalk | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-10 | |
dc.contributor.department | Biyoteknoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Biomass | |
dc.identifier.yokid | 10255626 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 553110 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |