Show simple item record

dc.contributor.advisorMazmancı, Mehmet Ali
dc.contributor.authorYurtdaş, Soner
dc.date.accessioned2020-12-29T06:24:05Z
dc.date.available2020-12-29T06:24:05Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/334873
dc.description.abstractBu çalışmada palmiye yaprak sapından (Washingtonia spp.) fiziksel ve kimyasal önişlemler ileşeker eldesi amaçlanmıştır. Boyut, temas süresi, sıcaklık, basınç, çözücü türü (distile su, asit,baz) gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır.Çalışma sonunda 4 farklı boyuttan (20-35-50-100 mesh) 100 mesh boyuta sahip örneklerdeyüksek şeker konsantrasyonuna ulaşılmıştır. Farklı sıcaklıklarda (40, 60, 70 °C) gerçekleştirilendeneylerde en yüksek şekerleşme 60 °C sıcaklıkta 120. dakikada distile su içeren ortamlarda0,255 g/L ve H2SO4 asit çözeltisi içinde 0,269 g/L olarak kaydedilmiştir. Bazik ortamların şekerçözünürlüğü üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır. Basınç altında (1 atm, 121 °C) yapılançalışmalarda şeker oranı 0,1 M H2SO4 içeren ortamlarda 1,291 g/L ve distile su içerenortamlarda 1,267 g/L seviyelerine ulaşmıştır.Anahtar Kelimeler: Tarımsal Bitki Atıkları, Biyokütle, Şekerleşme, Palmiye (Washingtoniaspp.), Şeker.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to obtain sugar with Palm leaf stalk (Washingtonia spp.) by physicaland chemical pretreatment. In the study, palm leaf stalk was used as raw material. The effects offactors such as size, contact time, temperature, pressure, distilled water, acid and base wereinvestigated.At the end of the study, high sugar concentration was reached in the samples having a size of100 mesh in 4 different sizes (20, 35, 50, 100 mesh). In the experiments carried out at differenttemperatures (40, 60, 70 °C), the highest sugar content was recorded at 60 ° C and 120. minuteas 0.255 g / L in distilled water and 0.269 g / L in H2SO4 acid solution. Basic media had no effecton sugar solubility. Under pressure (1 atm, 121 °C), the sugar content reached to 1.267 g / L for0.1 M H2SO4 and 1.291 g / L for distilled water.Keywords: Agricultural Plant Waste, Biomass, Saccharification, Palm (Washingtonia spp.),Sugar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titlePalmiye bitkisinin (Washingtonia spp.) yaprak sapının sakkarifikasyonuna fiziksel ve kimyasal ön işlemlerin etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of physical and chemical pretreatment processes on the saccharification of palm leaf stalk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-10
dc.contributor.departmentBiyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBiomass
dc.identifier.yokid10255626
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid553110
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess