Dışarıdan uygulanan sentetik inositol türevinin (allo-inositol) Capsicum chinense (acı biber)`nin tuz toleransı üzerine etkisinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Ünyayar, Serpil | |
dc.contributor.author | Özkoku, Gizem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:23:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:23:54Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-07-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/334833 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında, tuz stresi altında Capsicum chinense'de allo-inositol'ün büyüme, yaprak su potansiyeli (YSP), antioksidan enzimler, lipid peroksidasyonu (MDA), hidrojen peroksit (H2O2), prolin ve kalsiyum üzerine etkileri araştırıldı. Bitkiler 150 µM tuz (NaCl2) stresine maruz bırakıldı. Tuz stresine maruz bırakılan ve stres uygulanmayan grupların yapraklarına 3 gün boyunca 30 µM allo-inositol püskürtüldü. Tuz stresi kök ve gövde uzunluğunu azaltmış, allo-inositol uygulandığında ise kök ve gövde büyümesinin kontrol bitkilerdekine yakın değerlerde olduğu belirlenmiştir. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde yaprak su potansiyeli allo-inositol uygulananlara göre daha fazla azalma göstermiştir. Tuz stresine maruz kalan bitkilerin yapraklarında, süperoksit dismutuaz (SOD), katalaz (KAT), askorbat peroksidaz (AP) ve glutatyon redüktazın (GR) enzim aktiviteleri, prolin, MDA, H2O2 ve kalsiyum seviyeleri artmıştır. Buna karşılık, allo-inositol uygulanan stresli bitkilerin yapraklarındaki MDA ve H2O2 seviyesi azalırken, antioksidan enzimler, prolin, kalsiyum seviyelerinde artış olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, dışsal olarak uygulanan sentetik allo-inositol'ün antioksidan sistem, prolin sentezi ve Reaktif Oksijen Türlerinin seviyesini (H2O2 gibi) etkileyerek tuz stresinin olumsuz etkisini hafifletebileceği söylenebilir. | |
dc.description.abstract | In this thesis, the effect of allo-inositol on growth, leaf water potential (WP), antioxidant enzymes, lipid peroxidation, hydrogen peroxide (H2O2), proline and calcium was studied in pepper under salinity stress. Plants were exposed to 150 µM salt (NaCl2) stress. Allo-inositol was spread to the leaves of half of salt-stressed and unstressed-plants for three days. Salt stress decreased leaf water potential and growth of root and shoot than that of allo-inositol treated-plants. Antioxidant enzyme activities (such as superoxide dismutase-SOD, catalase-CAT, ascorbate peroxidase-AP and glutathione reductase-GR), proline, calcium, malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide (H2O2) increased in leaves of salt stressed plants. Allo-inositol treatment significantly increased antioxidant enzyme activities, proline and calcium levels, whereas MDA, H2O2 significantly decreased under salinity. In conlusion, it can be said that exogenous synthetic allo-inositol can alleviate the negative effect of salinity stress by effecting the antioxidant system, proline synthesis and ROS level (such as H2O2) in crop plants. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Dışarıdan uygulanan sentetik inositol türevinin (allo-inositol) Capsicum chinense (acı biber)`nin tuz toleransı üzerine etkisinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the effect of exogenous synthetic inositol derivative (allo-inositol) application on salt tolerance of Capsicum chinense (hot pepper) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-07-05 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Antioxidant enzymes | |
dc.subject.ytm | Paprika | |
dc.subject.ytm | Hydrogen peroxide | |
dc.subject.ytm | Salt stress | |
dc.subject.ytm | Lipid peroxidation | |
dc.identifier.yokid | 10249228 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 548142 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |