Show simple item record

dc.contributor.advisorEngin, Kenan
dc.contributor.authorÖzkan, Nadir
dc.date.accessioned2020-12-29T06:22:18Z
dc.date.available2020-12-29T06:22:18Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/334503
dc.description.abstractYapılan bu çalışmada akvaryum balıklarından Dünya'da ve Türkiye'de popüler olan Japon balıklarında (Carassius auratus) optimum HP:TE (ham protein:toplam enerji) oranının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda aynı protein fakat değişen yağ:karbonhidrat oranları ile formüle edilen, HP:TE oranları 18.6-22.9 mgHP/kJ arasında değişen, 7 adet karma yem hazırlanmıştır. Japon balıklarına uygun besleme koşulları sağlandıktan sonra hazırlanan yemlerle balığın büyümesi takip edilmiş ve ilk ağırlıklarının yaklaşık 6-7 katına ulaştıklarında deneme sonuçlandırılmıştır. Büyüme parametreleri hesaplanıp, alınan balık örnekleri kullanılarak balık karkas besin maddeleri kompozisyonları analiz edilmiştir. Artan HP:TE miktarı ile proteinden yararlanma oranı (PYO) gruplar arasında önemli ölçüde artmış olup balık karkas ham protein oranının %50.3'den %60.4'e (en iyi proteinden yararlanma oranı görülen yem grubunda) kadar yükseldiği görülmüştür. Ayrıca bu denemede Japon balıklarının yemde artan nişasta oranını, artan yağ oranına kıyasla günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla kullandığından yemdeki protein miktarını karkas proteini olarak depo ettiği, bu bağlamda proteinden yararlanma oranının arttığı açıkça görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Japon balıkları, Optimal yem, HP:TE oranı, Büyüme, Besin kompozisyon analizleri.Danışman: Doç. Dr. Kenan ENGİN, Mersin Üniversitesi, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Mersin.
dc.description.abstractIn this investigation 7 diets containing similar amount of crude protein but differing dietary digestible lipid:carbohydrate ratios formulated to have dietary CP:GE (crude protein:gross energy) ratios ranging from 18.6 to 22.9 mgCP/kJTE in order to determine the optimal dietary CP:GE ratio in gold fish (Carassius auratus), one of the most popular aquarium species around the world. Following the establishment of optimal rearing and feding conditions in aquarium system for this species, fish growth will be periodically monitored. After the termination of feeding period (when fish grow to almost 6 to 7 times of their initial size) growth parameters were calculated and fish carcass nutrient compositions were analyzed by using fish samples.It was seen that increasing CP:GE amount and protein efficiency ratio (PER) increased significantly between groups and fish carcass crude protein ratio increased from 50.3% to 60.4% (the best protein efficiency ratio in the feed group). Furthermore, in this experiment, Japanese fish used the increased starch rate in feed to meet their daily energy needs compared to the increased fat ratio, which stores the amount of protein in the feed as carcass protein and it was clearly seen that the ratio of protein efficiency is increased in this context..Keywords: Goldfish, Optimal dietary, CP:GE ratio, Growth, Nutrient composition analysis.Advisor: Assoc. Prof. Dr. Kenan ENGİN, Department of Aquaculture, Faculty of Fisheries University of Mersin, Mersin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleJapon Balıkları (Carassius auratus) Karma Yemlerinde Optimal Ham Protein:Toplam Enerji Oranının Belirlenmesi
dc.title.alternativeThe Determination Of Optimal Crude Protein:Gross Energy Ratio İn Diets For Goldfish (Carassius auratus)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOrnamental fishes
dc.subject.ytmJuvenil fishes
dc.subject.ytmCrude nutrients
dc.subject.ytmFish feeding
dc.subject.ytmCompound feeds
dc.subject.ytmGoldfish
dc.subject.ytmAquarium fishes
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmCrude protein
dc.identifier.yokid10324644
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612299
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineSu Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess