Hipotiroidizm ve Hipertiroidizm olgularında serum beta-karoten ve vitamin A düzeylerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET Bu çalışmada, 24 hipotiroidi ve 48 hipertiroidi tanısı konulan hasta ile 63 kişilik sağlıklı kontrol grubunda serum triiyodotironin-uptake (T,U), total tiroksin (T/), serbest tiroksin indeksi (FT4I) analizleri ile beta-karoten ve vita min A düzeyleri araştırılmıştır. Olguların tanısı serum T,U, T4 ve FT4I analizleri ile kanıtlanmıştır. Kontrol grubunda ortalama değerler; beta-karoten=156.55 + 44.55 ;ug/dl, vitamin A =32.23 + 8.99 pg/âl, T3U=25.43 ±3-33. f, T4=8.49 ±1.92 ug/dl, FT4I=2.15 + O.46 jug/dl, hipotiro idili hasta grubunda; beta-karoten=200..94 + 35.12 jug/dl, vita min A=45.58 + 16.43 ug/dl, T U=22.50 + 2.72 %, T4=3.02 + 1.06 ug/dl, FT 1=0.69 +0.27 ug/dl, hipertiroidili hasta grubunda; beta-karoten=96.94 + 30.57 ug/dl, vitamin A=21.51 +8.41 ug/dl 1^11=34.13 + 5.63 £, T4=21.00 + 6.35 ug/dl, FT4I=7.17 + 2-39 ug/dl olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiksel değerlendirmede, hipotiroidi grubu nun serum beta-karoten ve vitamin A düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek ( p< 0.001), fakat 2MJ, T4 ve FT. I düzeyleri anlamlı şekilde düşük (p< 0.001) bulunmuştur. Hipertiroidi grubu hastaların serum beta-karoten ve vita min A düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük (p< 0.001) ve T-JJ, T4, FT4I düzeyleri ise anlamlı şekilde yük sek (p< 0.001) bulunmuştur. Sonuç olarak hipotiroidi ve hipertiroidi hastalarının se rum beta-karoten ve vitamin A düzeylerinin ölçülmesinin tanıya yardımcı olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler: Vitamin A, beta-karoten, hipotiroidizm, hipertiroidizm. SUMMARY In this study, serum TJJ, T,f FT4I, beta-carotene and vitamin A were studied in 63 healty controls, 24 patients with hypothyroidism and 48 patients with hyperthyroidism. The diagnosis of subjects were prowed T,U, T. and FT.I analyses. The results are as follows: The control group; beta-caro- tene=156.55 + 44.55 >ig/dl, vitamin A=32.23 + 8.99.ug/dl, T U= 25.43 + 3.33 İ<, T4=8.49 ± 1.92 ug/dl, FT4I=2.15 + 0.46 >xg/dl, the patients with hypothyroidism; beta-carotene=200.94 + 35.12 ug/dl, vitamin A=45.58 + 16.43 jUg/dl, T3U=22.50 + 2.72 $, T4= 3.02 + 1.06 )xg/â.l, FT.I=0.69 ±0.27 ;ig/dl, the patients with hyperthyroidism; beta-carotene=96.94 + 30.57 pg/d.1, vitamin A= 21.51 ± 8.41 ug/dl, T3U=34.13 + 5.63 İ, T4=21.00 + 6.35 jug/dl PT4I=7.17 ±2.39 ug/dl. By statistical analysis, the patients with hypothyroidism have significantly hight beta-carotene and vitamin A levels (p< 0.001) but low T3U, T4 and FT4I levels (p< 0.001) as com pared with control group. The patients with hyperthyroidism have significantly low beta-carotene and vitamin A levels (p < 0.001) but high T-JJ> T and FT,I levels (p< 0.001) as compared with control group. Finaly, we believe that the measuring of beta-carotene and vitamin A ins e rum may be useful for the determination of hypothyroidism and hyperthyroidism. Key words: Vitamin A, beta-carotene, hypothyroidism, hyper thyroidism.
Collections