Origanum onites L. (kekik) yağ altı suyunun uçucu bileşikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Doktora Tezi ORIGANUM UNITES L. (KEKİK) YAĞ ALTI SUYUNUN UÇUCU BİLEŞİKLERİ İLHAN BOYDAĞ Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. K. H. C. BAŞER 2004 Origanum onites L.'den buhar distilasyonu ile elde edilmiş yağ altı suyunda çözünmüş ve dağılmış bileşiklerin izolasyonu üzerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Ayırma hunisi, Soxhlet apareyi ve Normag ekstraktörlerle sıvı- sıvı ekstraksiyon, KFE ve Amberlite XAD-4 reçine ile adsorpsiyon gibi farklı yöntemler kullanılarak `ikincil` yağ elde edildi. Kloroform ekstresinde bulunan oksijenli bileşikler Flaş Kromatografisi ile izole edildi. Ülkemizde kekik suyu başta olmak üzere yağ altı sularının kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Henüz tamamen kontrolsüz ve izinsiz üretilerek piyasaya sürülen kekik yağ altı suyunun kalite kontrolü amacıyla en kolay uygulanabilir yöntem olarak, 5:1 oranında metilen klorür ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu önerilmektedir. Kekik suyundaki ana bileşikler karvakrol, linalool, timol ve nadir bir monoterpen olan cw-p-ment-4-en-l,2-diol olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kekik Suyu, Aromatik Su, Hidrosol, Ayırım Metotları, Ekstraksiyon Metotları ABSTRACT Doctorate Thesis VOLATILE MATERIALS OF THE DISTILLATION WATER OF ORIGANUM ONITES L. (KEKİK) İLHAN BOYDA? Anadolu University Graduate School of Health Sciences Pharmacognosy Program Supervisor: Prof. Dr. K. H. C. BASER 2004 Research into the isolation of soluble and dispersed materials in distillation water obtained by steam distillation of the herb of Origanum onites L. has been carried out. `Secondary` oil was obtained using different methods such as liquid- liquid extraction in a separatory funnel, Soxhlet apparatus and Normag extractors, adsorption with SPE and Amberlite XAD-4 resin. Oxygenated compounds present in the chloroform extract were isolated by Flash Chromatography. Public use of Oregano Water and other aromatic waters is increasing. There is hardly any control over these products. Therefore their quality control is becoming important. The use of methylene chloride in 5:1 ratio for the liquid- liquid extraction of Oregano Water is proposed. Main constituents in Oregano Water were found as carvacrol, linalool, thymol and a rare monoterpenoid, cis-p- menth-4-en-l,2-diol. Key Words: Kekik Water, Aromatic Water, Hydrosol, Separation Methods, Extraction Methods n
Collections