Pelargonium endlicherianum fenzl. (Geranıaceae) kök ekstrelerinin Umca® preparatı ile karşılaştırmalı araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ülkemizde doğal olarak yetişen Pelargonium endlicherianum Fenzl. köklerinin antioksidan ve antibakteriyal etki yönünden ülkemiz piyasasında bulunan Pelargonium sidoides DC. köklerinden hazırlanan Umca® adlı müstahzar ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Eskişehir'in Dağküplü köyünden toplanmış P. endlicherianum köklerinden çözücü olarak %11'lik etanol, %70'lik metanol ve kloroform kullanarak maserasyon yöntemi ile farklı polaritede ekstreler hazırlanmıştır. Elde edilen ekstrelerin ve Umca'nın antioksidan aktivitesi, toplam fenol miktarı, indirgeme gücünün belirlenmesi,1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH?) radikalini süpürücü etki tayini, ß-karoten/linoleik asit oksidasyonunu inhibe edici etki tayini, yöntemleri ile incelenmiştir. Tüm deneyler üç tekrarlı yapılmıştır. P. endlicherianum köklerinden hazırlanmış %70'lik metanol ekstresinin antioksidan aktivitesinin Umca®'dan daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Köklerden elde edilen ekstrelerin ve Umca® ekstresinin antibakteriyal aktivitesi Gram negatif ve Gram pozitif mikroorganizmalara karşı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. % 70'lik metanol ekstresi Serratia marcescens'e karşı standart antibakteriyal maddeye yakın aktivite göstermiştir.Bu çalışma ile P. endlicherianum köklerine ait antioksidan ve antibakteriyal aktivite sonuçları ilk kez ortaya konmuştur. In this study antioxidant and antibacterial activities of the root extracts of Pelargonium endlicherianum Fenzl. growing in Turkey, were investigated by comparing with the drug Umca®, which is prepared from Pelargonium sidoides DC. roots.Extracts with different polarities were prepared via maceration of P. endlicherianum roots, collected from Dağküplü village of Eskişehir, using 11% Ethanol and 70% Methanol as solvent. The antioxidant activity of the extracts and Umca® were investigated by measuring total phenol level, assigning reducing power, 1,1-diphenil-2-picrylhydrazyl (DPPH?) free radical-scavenging and ß-carotene/linoleic acid oxidation inhibiting power. All the experiments were repeated three times. Antioxidant activity of the 70% methanol extract was found to be higher than that of Umca®.Antibacterial activity of the root extracts and Umca® against Gram negative and Gram positive microorganisms were investigated by the microdilution technique. 70% methanolic extract displayed similar activity with the reference against Serratia marcescens.Antioxidant and antibacterial activities of P. endlicherianum roots are shown for the first time.
Collections