Inula graveolens (L.) desf. bitkisi üzerinde farmakognozik çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Inula graveolens (L.) Desf. Asteraceae familyasından Inula (L.) Desf. cinsine ait bir bitkidir ve Türkiye'de doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde iri pire otu adıyla da anılmaktadır. Uzun yıllar boyunca dünyanın pek çok ülkesinde geleneksel tedavide kendine kullanım alanı bulmuştur. Uçucu yağı ve ekstresi üzerinde yapılan pek çok çalışmada antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmamızda öncelikle bitkinin farmakope standartlarında yabancı madde miktar, kül miktar, asitte erimeyen kül ve su miktar tayini yapılmıştır. Ardından gaz kromatografisi (GK) ve alev iyonizasyon dedektörü (AID) kullanılarak uçucu yağ bileşenleri tayin edilmiştir. Farklı zamanlarda toplanmış olmasına rağmen ana bileşenler borneol ve bornil asetat olarak bulunmuştur. Çalışmanın devamında metanol, etil asetat, kloroform ve hekzan kullanılarak ekstreler elde edilmiştir. Ekstrelerin verim hesaplaması yapılmış ve antioksidan, antimikrobiyal aktivitelerine bakılmıştır. Antimikrobiyal aktivite tayininde Gram negatif suşlar (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium), Gram pozitif suşlar (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis) ve mantarlar (Candida albicans ve Candida krusei) kullanılmıştır. Ekstrelerin en fazla Salmonella typhimurium üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Antioksidan aktivite tayin yöntemi olarak 4 farklı metod denenmiştir. DPPH radikalini süpürücü etki tayini, Folin-Ciocalteu reaktifi yöntemi ile total fenolik bileşik tayini, toplam antioksidan statü tayini (TAS) ve toplam oksidan statü tayini (TOS) çalışmaları yapılmıştır. Ekstrelerin antioksidan özellik sergilediği gözlenmiştir.Anahtar Sözcükler: Inula, Inula graveolens, Dittrichia graveolens, Antioksidan Aktivite, Antimikrobiyal Aktivite Inula graveolens (L.) Desf. is a plant belonging to the genus Inula (L.) of the Asteraceae family and grows naturally in Turkiye. It is also called `iri pire otu` in our country. For many years, it has found its use in traditional treatment in many countries of the world. Many studies on essential oil and extract have been observed to have antioxidant and antimicrobial activity. In our study, firstly, foreign matter, total ash, ash insoluble in hydrochloric acid and determination of water by distillation were determined in the pharmacopeia standards of the plant. Volatile oil components were then determined using gas chromatography (GC) and flame ionization detector (FID). Although collected at different times, the main components were borneol and bornyl acetate. Subsequently, extracts were obtained using methanol, ethyl acetate, chloroform and hexane. Antioxidant and antimicrobial activities of extracts were calculated. Antimicrobial activity was determined by Gram negative strains (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium), Gram positive strains (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis) and fungi (Candida albicans and Candida krusei). The extracts were found to be most effective on Salmonella typhimurium. Four different methods have been tried as antioxidant activity determination method. DPPH radical scavenging effect determination, Folin-Ciocalteu reagent method, total phenolic compound determination, total antioxidant status determination (TAS) and total oxidant status determination (TOS) studies were performed. It was observed that the extracts exhibited antioxidant properties.Keywords: Inula, Inula graveolens, Dittrichia graveolens, Antioxidant Activity, Antimicrobial Activity
Collections