Bazı doğal bileşiklerin biyofilm oluşumu üzerine etkilerinin bağırsak hücreleri üzerinde araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mikroorganizmaların planktonik ve biyofilm formları; gıda, sağlık, tarım ve endüstri gibi alanlarda potansiyel bir tehdit kaynağı oluşturmaktadır. Biyofilm oluşumu, mikroorganizmaların planktonik formdan biyofilm formuna geçen süreçde gerçekleşmektedir. Son yıllarda biyofilm oluşumu ile ilgili problemler giderek artmaktadır. Özellikle bağışıklığı bozulmuş kişilerde, fırsatçı patojenlerin oluşturduğu biyofilm kökenli enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir.Tez kapsamında, doğal bileşiklerden gallik asit, resveratrol ve kurkuminin P. aeruginosa, S. aureus, E. faecalis ve E. coli bakterilerine karşı antibakteriyel ve antibiyofilm etkileri ve Caco-2 insan kolon kanseri ve THP-1 insan monosit hücre hatları üzerinde antiproliferatif etkileri araştırılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda kullanılan doğal bileşikler konsantrasyona bağlı olarak, bakterilerin ve hücre hatlarının proliferasyonunu azaltmıştır. Özellikle Caco-2 hücresinde gallik asitin IC50 konsantrasyonunun 50 µM olduğu belirlenmiştir. E. coli normal bağırsak florasının baskın türü olduğundan dolayı in vitro ko kültür modelinde inflamasyon oluşturmak için E. coli LPS kullanılmıştır. THP-1 monosit hücreleri, E. coli LPS ile uyarılarak inflamasyon oluşturulmuştur. THP-1 ve Caco-2 hücreleri kullanılarak oluşturulmuş in vitro ko kültür modelinde, 50 µM gallik asitin pro/anti-inflamatuar sitokinleri açısından immünolojik etkileri değerlendirilmiş, TNF-α ve IL-1ß seviyelerinde inhibisyon olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda gallik asitin in vivo olarak sıçanlar üzerinde çalışılan ülseratif kolit modelinde etkileri araştırılmış ve patogenez oluşumunu azaltmada önemli bir rol oynadığı görülmüştür.Gallik asit, antimikrobiyal, antibiyofilm aktiviteye sahip, in vitro ko kültür modelinde ve in vivo ülseratif kolit modelinde antiinflamatuar etki gösteren önemli bir doğal bileşiktir. Planktonic and biofilm forms of microorganisms; it consists of a potential threat in areas such as food, health, agriculture and industry. Biofilm formation occurs changing from planktonic forms of microorganisms to biofilm forms. In recent years, problems related to biofilm formation gradually have been increasing. Biofilm-related infections caused by opportunistic pathogens frequently occur, especially in immunocompromised individuals.In this thesis, antibacterial and antibiofilm effects of gallic acid, resveratrol and curcumin against P. aeruginosa, S. aureus, E. faecalis and E. coli bacteria were investigated. The antiproliferative effects of these compounds in Caco-2 human colon cancer and THP-1 human monocyte cell lines were also investigated. As a result of these studies, natural compounds used decreased the proliferation of bacteria and cell lines depending on the concentration. Particularly in the Caco-2 cell, the IC50 concentration of gallic acid was determined to be 50 µM E. coli LPS was used to compose inflammation in the in vitro co-culture model since E. coli is the predominant species of normal intestinal flora. THP-1 monocyte cells were constituted inflammation by having stimulated with E. coli LPS. In in vitro co-culture model by having use THP-1 and Caco-2 cells, immunological effects of 50 µM gallic acid in terms of pro/anti-inflammatory cytokines were evaluated and inhibition of TNF-α and IL-1ß levels was observed. At the same time, the effects of gallic acid in ulcerative colitis model studied in rats as in vivo were investigated and it was observed that gallic acid plays an important role in reducing the formation of pathogenesis.Gallic acid is an important natural compound with antimicrobial, antimicrobial activity, showing anti-inflammatory effect in the in vitro co-culture model and in vivo ulcerative colitis model.
Collections