Ülkemizde yetiştirilen bazı cıtrus L. türleri üzerine fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tez kapsamında, ülkemizde yetiştirilen Citrus L. cinsine ait bazı türlerin taze meyve kabuğundan %80 metanol ekstreleri maserasyon ve hızlandırılmış çözücülü ekstraksiyon yöntemleriyle hazırlanmıştır. Elde edilen ekstreler, ekstre verimleri, toplam fenolik madde ve toplam flavonoit miktarları açısından karşılaştırılmıştır. Ekstreler, spektrofotometrik olarak DPPH• süpürücü etki ve antitirozinaz etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Ekstrelerin parmak izi analizleri Yüksek Performanslı İnce Tabaka Kromatografisi (YPİTK) ile yapılmıştır. Ekstrelerde biyolojik aktiviteden sorumlu bileşik/bileşiklerin belirlenmesi için YPİTK-biyolojik aktivite (biyootografi) yöntemleri uygulanmıştır. Biyoaktif maddeler Kütle Spektrometrisi ile analiz edilmiştir. Ekstrelerde antirozinaz etkiden sorumlu naringin; antioksidan aktiviteden sorumlu hesperidin ve neoeriositrin bileşikleri tanımlanmıştır.Anahtar Sözcükler: Citrus L., Antioksidan, Antitirozinaz, YPİTK, Biyootografi In the present study, the fresh fruit peels of some species of the genus Citrus L. cultivated in our country were prepared with 80% methanol by using two different methods such as maceration and acclerated solvent extraction. The extracts were compared due to the yields of extractions, total phenolic contents and total flavonoid contents. The extracts were evaluated spectrophotometrically DPPH• scavenging effect and antityrosinase activity. The fingerprint analyzes of the extracts were done by High Performance Thin Layer Chromatography (HPTLC). To identify compound(s) which is/are responsible for the biological activities, HPTLC-biological activity (bioautography) methods were employed. The bioactive compounds were analyzed by Mass Spectrometry. In the extracts, naringin which is responsible for the antityrosinase activity; hesperidin and neoeriocitrin, which are responsible for the antioxidant activity were identified.Keywords: Citrus L., Antioxidant, Antityrosinase, HPTLC, Bioautography
Collections