Social status as a correlate of food shopping behavior
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
'ÖZET Bu çalışmada Türkiye'deki yiyecek alışveriş davranışları incelenmektedir ve bu bakimdan konu üzerinde daha önce yapılan çalışmaların bulgularını güncelleştirici niteliktedir. Ayrıca yiyecek alışveriş tutum ve davranışlarının belirleyici unsuru olarak kadının sosyo ekonomik konumu gözlemlenmektedir. Yiyecek alışveriş tutum ve davranışlarının kadının sosyo-ekonomik konumuna bağlı olarak gösterdiği değişkenlik alışveriş yerinin seçimi, seçimde çeşitli faktörlerin önemi, alışveriş sikliği, davranışsal yönelimler, modern alışveriş yöntem ve araçlarına karşı olan eğilimler ve bunların yaygınlığı gibi çeşitli boyutlarda incelenmektedir. Bu inceleme kadınların yüksek- ve düşük sosyal konumlu, çalışan ve çalışmayan kadınlar. şeklinde guruplandirılması yoluyla yapılmıştır. Konuyla ilgili daha önce yapılmış; çalışmaları kapsayan makalelerin incelenmesiyle. çalışmanın - teorik temeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu temel esas alınarak İstanbul'da 300 kadın üzerinde uygulanan bir araştırma yürütülmüştür. Veriler anketörler tarafından uygulanan bir anket vasıtası ile toplanmıştır.Bu saha çalışmasının genel bulguları, yiyecek alışveriş tutum ve davranışlarında kadının sosyal konumunun çalışıp çalışmadığına bağlı olmaksızın oldukça belirleyici özellik taşıdığını göstermektedir. Bununla birlikte daha Önce yapılan çalışmaların bulgularıyla karşılaştırıldığında, Türk kadınının yiyecek alışveriş yönelimlerinde süpermarketlerin gelişmesi ve yaygmlasraasi yönünde farkedilebilir bir gelişme olduğu göz lenmektedir. Bu çalışmanin bulgularına dayanarak, Türk yiyecek pazarinin istem kesimindeki değişimlerin devamlı olarak izlenmesi gereği vurgulanmakta ve bu yolla pazarlama araçlarının değişen yaşam tarzına uyarlanması önerilmektedir. vı ABSTRACT This study is on food shopping orientations in Turkey. In this manner it is an update of previous studies on this subject. Moreover, in this study the social status of the wife as an explanatory element of food shopping behavior and attitudes was examined. Variations in food shopping behavior and attitudes related to socio-economical status of the wife, which was subclassified into four groups as high- and low-status working and nonworking wives, were. investigated in various dimensions like food store selection, importance of certain factors in food store selection, frequency of food shopping trips, attitudinal orientations, intentions toward contemporary shopping tools and their penetration. Formation of the theoretical background through review of articles related to the previous studies on the subject was the primary focus of this study. Based on this background, an empirical study was conducted in Istanbul on 300 wives. Data used for the study were collected via a structured, undisguised, by interviewers administered questionnaire. IllThe general findings of this field study showed that the social status of the wife has a great influence on her food shopping orientations regardless of her occupational status. Moreover it is also seen that the food shopping orientations of Turkish women have changed recognizably in favor of establishment of supermarkets in comparison with the findings of the previous studies. Basing on the findings of this study, a continuous sensing of the demand side of the Turkish food market and adaptation of marketing tools to changing Turkish lifestyle has been recommended. IV
Collections