E-ticaret kanalıyla gıda tüketimi: Belirleyici faktörlerin analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'de bireylerin e-ticaret yoluyla gıda alışverişi yapma tutumlarınıarz ve talep yönlü belirleyicileri ile ortaya koymak ve bu tutumların bireylerin demografiközelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla bir saha çalışmasıyapılmıştır. Analizlerde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması Düzey 1 (İBBS-1)bölgelerinden seçilmiş 12 şehirde gerçekleştirilen saha çalışması ile toplanan birincil verilerkullanılmıştır. Saha çalışması, telefon ile yapılan görüşmelerle 34 sorudan oluşan bir anketformunun doldurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Analizlerde ekonometrik olarak tahmin edilenolasılık modelleri kullanılmıştır.Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, internetinkullanıcılara zaman kazanma, kolaylık, rekabetçi fiyatlar, daha fazla seçim şansı gibiavantajlar sağlamasına rağmen halen birçok tüketicinin gıda ürünlerini internet üzerindenalmakta çekingen davrandığı ve yüz yüze geleneksel alışveriş yöntemlerini tercih ettiğigörülmektedir. Müşteri güvenliğinin tam sağlanması, ürün yelpazesinin geniş olması,tüketicilere uygun fiyat sunulması, ürünlerin hızlı şekilde müşteriye ulaştırılması, internetsitesinin kullanım kolaylığı, promosyon ve fırsat ürünlerinin çoğaltılması, ücretiz kargoimkanı sunulması, satış sonrası karşılaşılan sorunlarda müşterinin mağdur edilmemesi veonline alışveriş sitelerinin reklamlarının çoğaltılması internetten gıda ürünleri alışverişiyapma olasılığını arttıran en önemli faktörler arasındadır. Bu bulgular e-ticaret deneyiminigeliştirmek ve daha çok müşteriye ulaşmak isteyen işletmelere yol gösterici niteliktedir.Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Tüketici Davranışları, Tutum, Gıda Tüketimi In this study, a survey was conducted with the aim of revealing the online foodshopping attitudes of individuals in Turkey and examining whether this attitude differs by theindividuals' demographic characteristics. Primary data collected through fieldwork conductedin 12 provinces selected from the regions at the level of Nomenclature of Territorial Units forStatistics Level 1 (NUTS-1) were used. The fieldwork was performed by completing aquestionnaire consisting of 34 questions via telephone interviews. In the analyseseconometrically estimated probability models were used.As a result, when the findings obtained from the study are evaluated, it is seen thatalthough the internet provides advantages such as saving time, convenience, competitiveprices and more choice, many consumers are still hesitant to buy food products on the internetand prefer traditional face-to-face shopping methods. Providing full customer security, wideproduct range, offering reasonable prices to consumers, delivering products to customersquickly, ease of use of the website, increased promotional and opportunity products, offeringfree of charge delivery service, holding the customers harmless in the aftersales problems, andincreased online shopping sites ads are among the most important factors that increase thepossibility of buying food products from the internet. These findings can guide businesses thatwant to improve their online shopping experience and reach more customers.Keywords: Online Trade, Consumer Behavior, Attitude, Food Consumption
Collections