The welfare effects of changes in global food prices on income distribution in Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, küresel gıda fiyatlarının Türkiye'deki gıda fiyatları üzerindeki geçişkenlik etkileri ve gıda fiyat degişimlerinin Türkiye'deki gelir dağılımı üzerindeki refah etkileri incelenmektedir. Gıda ürünleri, başta düşük gelirli hanehalkları olmak üzere tüm hanehalklarının tüketim sepetinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, gıda fiyat degişimleri insanların yaşam şartlarını olumlu ya da olumsuz yönde doğrudan etkileyebilir. Türkiye özelinde bu etkileri anlayabilmek için, ilk önce seçilmiş gıda grupları için ekonometrik araçlar vasıtasıyla geçişkenlik katsayıları elde edilmiştir. Ardından, bu katsayılar ile beraber harcanabilir gelirlerine göre beş gruba bölünmüş hanehalkları, CGE analizine eklenmiştir. Bu analiz, oluşturulan yapı altında, ekonominin degişimler karşısında nasıl tepki verebileceğini tahmin etmemize yardımcı olmaktadır. Son olarak, dünya gıda fiyatlarına hem %5'lik pozitif şok hem de %5'lik negatif şok verilmiştir. Bulgulara gore, küresel gıda fiyatları arttığında tüm hanehalklarının geliri azalmıştır. Ancak, artan gıda fiyatları düşük gelirli hanehalkları üzerinde daha olumsuz bir etki göstermekte ve bu doğrultuda Türkiye'deki gelir dağılımını bozmaktadır. Diğer yandan, dünya gıda fiyatlarının gerilediği durumda ise düşük gelirli hanehalkları refah yönünden daha olumlu etkilenmektedir. Böylece, Türkiye'nin gelir dağılımı da bir miktar iyileşmektir. Bu arada, artan gıda fiyatlarının gelir dağılımı üzerindeki yıkıcı etkisi, düşen fiyatların iyileştirici etkisinden daha güçlüdür. This study examines the pass-through effects of global food prices on food prices in Turkey, and the welfare effects of food price changes on income distribution in Turkey. Food products are the indispensable part of the consumption basket for entire households, especially for low-income groups. Therefore, food price changes can directly influence the living conditions of people positively or adversely. To figure out these impacts in Turkey, we first obtain the pass-through coefficients for the selected food groups using econometric tools. Then, we integrate these coefficients and Turkish household groups, which are divided into five brackets based upon nominalincome, into the CGE analysis. This analysis allows us to estimate how an economy can react to changes in a part of the economy under the determined framework. Finally, we apply both a positive 5% shock and a negative 5% shock to world food prices. According to the findings, the income of all household groups declines when global food prices surge. However, rising food prices have a more adverse effect on low-income household groups, and accordingly distort income distribution in Turkey. Inversely, under the scenario wherein world food prices decline, low-income households are affected more positively in wealth terms. It is observed that income distribution in Turkey recovers slightly. Meanwhile, disruptive impact of increased food prices is stronger than remedial impact of tumbled prices on income distribution.
Collections