Obez tip 2 diyabetik hastalara verilen beslenme eğitimi ve sıklığının metabolik parametreler, antropometrik ölçümler ve beslenme alışkanlığı üzerine etkiisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Diabetes Mellitus'un kronik komplikasyonlarının önlenmesi veya geciktirilmesi için glukoz ve lipid parametrelerinin kontrolü önemlidir. Bu parametreleri etkileyen tıbbi beslenme tedavisine genellikle Tip 2 DM'luların uyumu zayıftır. Bu hastalara bireysel veya grup olarak verilecek beslenme eğitimi ile diyete uyum arttırılabilmektedir. Bu çalışmada obez Tip 2 diyabetli hastalara verilen bireysel beslenme eğitimi ve sıklığının antropometrik ölçümler, biyokimyasal bulgular ve beslenme bilgi düzeyi üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Daha önce beslenme eğitimi almamış obez Tip 2 DMTu hastalardan 30'u çalışmaya alındı. Hastalar rastgele 10'ar kişilik gruplara ayrılarak 3 ay süreyle haftada bir, onbeş günde bir ve ayda bir sıklıkta bireysel beslenme eğitimi verildi. Her hastaya başlangıçta ve 3. ayın sonunda beslenme bilgi testi uygulandı. Ayrıca antropometrik ölçümleri ile glisemik kontrol ve lipid parametreleri kaydedildi. Sonuçta beslenme eğitimi her 3 grupta da vücut ağırlığı, BYO (beden yağ oranı), AKŞ (açlık kan şekeri), TKŞ (tokluk kan şekeri), HbAlc ve total kolesterol düzeylerini düşürme ve beslenme bilgi düzeyini arttırmada etkili bulundu(p<0.05). Ancak farklı sıklıkta verilen eğitimlerin birbirine üstünlüğü olmadığı görüldü. Bu çalışma Tip 2 DMTu hastalarda beslenme eğitiminin metabolik parametreler, antropometrik ölçümler ve beslenme bilgi düzeyi üzerine olumlu etkilerini göstermiş ve eğitim sıklığının ayda bir kez olabileceğini düşündürmüştür. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, beslenme eğitimi, eğitim sıklığı, metabolik kontrol iv ABSTRACT It was shown that chronic complications of Diabetes Mellitus may be prevented or delayed by improved glycemic and lipid control. Adaptation of Type 2 diabetic patients to medical nutrition treatment affecting these parameters, is generally weak. Adaptation to diet can be improved with giving personal or group nutrition education to these patients. In this study affects of personal nutrition education given to obese Type 2 diabetic patients on anthropometric measurements, biochemical findings and nutritional information level were aimed to be considered. 30 obese Type 2 Diabetic patients not taking diabetes education before were enrolled to the study. Patients were randomly categorized as 3 groups with 10 persons. 3 groups were educated respectively; once a week, once a half month, once a month. Each patients were applied information test; and anthropometric measurements, glycemic control and lipid parameters were recorded at the beginning and at the end of the third months. As a result, personal nutrition education was effective in decreasing body weigt, BYO (body fat measure), blood glucose, HbAlc, total cholesterol level and increasing nutritional information level in each 3 groups (p<0,05). But different frequencies of educations were seen that they don't have superiority to each other. This study has shown the positive effects of nutritional educating Type 2 diabetic patients, on metabolic parameters, anthropometric measurements, nutritional information level. And it has shown that the once a month frequency of education is enough. Key Words: Type 2 Diabetes Mellitus, nutrition education, education frequency, metabolic control
Collections