Diyabetik sıçanlarda böbrek dokusu tip IV kollajeninin enzimatik olmayan glikasyonu ve α-lipoik asit`in kollajen glikasyonu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Enzimatik olmayan protein glikasyonu, diyabetin komplikasyonlarından birisidir ve diyabetin diğer uzun dönem komplikasyonlarının gelişimi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Tüm dokulardaki birçok protein gibi, diyabetik hastaların böbrek dokusundaki tip IV kollajen proteini de enzimatik olmayan glikasyona uğrar. Çeşitli antioksidan özelliklere sahip olan a-lipoik asit' in (LA) hem tip I hem de tip II diyabette gözlenen oksidatif hasara karşı potansiyel koruyucu ve iyileştirici etkileri rapor edilmiştir. Havyanlar üzerinde yapılan bazı deneysel çalışmalar LA' in diyabette sadece antioksidan özelliklerinden dolayı değil, başka sebeplerle de kullanıldığım göstermiştir. LA' in in vitro ortamda protein glikasyonunu önlediğini rapor eden çeşitli çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, in vitro ortamda glikasyona karşı koruyucu etkileri gösterilen LA' in benzer etkilerini in vivo ortamda da gösterip göstermeyeceğini araştırmaktır. Bu amaçla 37 sıçan kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur (kontrol, diyabet, lipoik asit + diyabet ve lipoik asit). Çalışmanın sonucunda diyabetik sıçanların böbrek fonksiyonlarının bozulduğu gözlenmiş, LA uygulamasının bu belirtileri düzelttiği gözlenmiştir. Ayrıca yapılan immünpresipitasyon, western blot ve immünohistokimya deneyleri sonucunda diyabetik sıçanların böbrek dokusu tip IV kollaj eninin glikasyona uğradığı ve LA uygulamasının bu glikasyonu önlediği gösterilmiştir. LA, in vitro ortamda gösterdiği glikasyonu engelleme etkisini in vivo ortamda da göstermiştir. Anahtar kelimeler: Böbrek, enzimatik olmayan glikasyon, tip IV kollajen, a- lipoik asit, sıçan. ABSTRACT Nonenzymatic protein glycation is one of the complications of diabetes and it is shown to be associated with the development of other long-term complications of diabetes. It has been known for a long time that, like many proteins in virtually all tissues, type IV collagen also undergoes nonenzymatic glycation in kidney tissues of diabetic patients. It has been reported that a-lipoic acid (LA), which has several antioxidant properties, has potential preventing and improving effects against oxidative damage both in type I and type II diabetes. Some experimental investigations conducted on animals have shown that LA is used in diabetes not only for its antioxidant properties but also for some other reasons. There are also several studies reporting that LA prevents protein glycation in vitro. The aim of the present study is to investigate whether LA, the protective effects of which are shown against glycation in vitro, will exhibit the similar protective effects in vivo. For this purpose, 37 rats were divided into four groups (control, diabetes, lipoic acid + diabetes, lipoic acid). As a result, diabetic rats exhibited impaired renal function where LA administration to diabetic rats prevented this impairment. Besides, the results of immunoprecipitation, western blot and immunohistochemistry assays have shown that type IV collagen protein of kidneys of diabetic rats underwent glycation and LA administration has prevented this glycation. LA has shown the preventive effect against glycation in vivo as well as in vitro. Key words: Kidney, nonenzymatic glycation, type IV collagen, a-lipoic acid, rat. VI
Collections