Prediyabetik metabolik sendromlu erişkin hastalarda beslenme içeriğinin değişmesinin HDL kolesterol üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ceviz, yağ (özellikle oleik asit ) CHO, protein, vitamin, mineral, lif ve diğer besin öğeleri açısından insan beslenmesi ve sağlığında önemli bir rol oynamaktadır.Son yıllardaki klinik ve bilimsel çalışmalar cevizin insan sağlığı üzerine etkisinin söylenti olmaktan daha ötede olduğunu kanıtlamış ve kanıtlamaya devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda cevizin bahsi geçen olumlu birçok etkilerinden çok daha fazla potansiyele sahip olabileceğini ifade edilmektedir. Cevizlerin kolesterol düşürücü etkisinin yağ içeriği ve yağ asit profili nedeniyle olduğu kanıtlanmıştır. Yinede konuyla ilgili veriler sınırlıdır bu yapıların kronik hastalıklar üzerine etkileri ve biyolojik mekanizmaları ile ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.Bu çalışmanın amacı da , ceviz tüketiminin kontrol ve deney grubu diyetlerine göre oluşabilecek potansiyel etkiyi vurgulamaktır.Çalışmaya prediyabetik 60 MS hasta alınmış, grup benzer özelliklere göre 2 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma 3 ay süreli 2 diyet programından oluşmuştur. Birinci gruptaki bireylere (Tıbbi Beslenme Tedavisi (TBT)) ağırlık kaybı ve kazanımını önleyici, her bir bireyin günlük enerji gereksinimine uygun enerjili diyetler uygulanmıştır. Bu dönemde uygulanan diyetlerin bileşimi %12-15' i protein, %55-60' ı karbonhidrat ve %25-30' u yağ olup, toplam yağın yağ asitleri bileşenleri ise: %7-8 doymuş (sature ? SFA), %13-15 tekli doymamış (MUFA) ve %7-8' i çoklu doymamış (PUFA) olarak düzenlenmiştir. İkinci grup ise (Özel Tıbbi Beslenme Tedavisi (Özel TBT)) günlük alınması gereken toplam enerji miktarı değiştirilmeden, bireylerin diyetine her gün 50 gr ceviz (5 adet) eklenmiştir. Ceviz eklenmesi ile artan yağ miktarı nedeniyle artan enerji (kalori) diyetin karbonhidrat içeriğinin %5-10 oranında azaltılması ile dengelenmiştir. Özel TBT grubunda uygulanan diyetlerin enerji bileşimi %35-40 yağ ile toplam yağın %7-8' i doymuş (SFA), %17-18 tekli doymamış (MUFA) ve %7-8 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) olarak planlanmıştır. Araştırma öncesi bireylere besin tüketim kayıtlarının nasıl yapılacağı (miktar ve porsiyon ölçümleriyle), haftalık tüketim kayıt şekilleri araştırmacı diyetisyen tarafından öğretilmiş ve kontrolü yapılmıştır. Özel TBT grubuna cevizler tartılarak günlük kullanım günde 5 adet (50gr) olacak şekilde bireyler kontrole geldiklerinde haftalık olarak verilmiştir. Araştırma başında ve diyet döneminin sonunda bireylerin kilo, boy, bel çevresi kan basıncı ölçülmüş, açlık kan şekeri, total kolesterol, HDL kolesterol, Trigliserid ve LDL kolesterolleri sabah açlıkta alınan kanda biyokimyasal olarak belirlenmiştir.3 aylık diyet sonunda cevizle beslenen grupta kontrol grubuna göre T.G değerinde %68,13 azalma, HDL değerinde %6,73 artma görülmüştür. Çalışmamızda HDL kolesterol değişimini yaş, kilo, boy anlamlı olarak etkilemez iken beslenmeye ceviz ilavesi HDL Kolesterol değişimini anlamlı olarak etkilemiştir (p=0,003) .Anahtar Kelimeler: Total kolesterol, LDL Kolesterol, HDL Kolesterol, trigliserit,tekli doymamış yağ asidi, ceviz. Walnut oil (especially oleic acid), CHO, protein, vitamins, minerals, fiber and other nutrients play an important role in human nutrition and health.In recent years clinical and scientific studies on human health effects of walnuts rumors proved to be far and continues. In a study of walnut-mentioned positive effects, much more than many might have potential is expressed. The cholesterol-lowering effect of walnut oil content fat and fatty acid profile was shown to be due. This issue is still limited data on the structure and effects of the chronic diseases associated with biological mechanisms are needed to work harder.The purpose of this study also consumption of walnuts in their diet than the control and experimental group that the potential effects may occur.Prediabetic 60 MS patients in the study were taken, the group was divided into 2 subgroups according to similar properties. Three-month research program consists of two diets. The first group of individuals (Medical Nutrition Therapy (CT)) on prevention of weight loss and gain according to each individual's daily energy requirements were applied to dietary energy. This term is applied to the composition of the diet 12-15% 'i proteins, 55-60%' 25-30% carbohydrates, and i 'm fat and total fat and fatty acid components were: 7-8% saturated (saturated - SFA),% 13-15 monounsaturated (MUFA) and 7-8% 'i polyunsaturated (PUFA) was designed as. The second group (Private Medical Nutrition Therapy (Special TBT)) should be taken daily, without changing the total amount of energy, 50 g walnuts every day to the diet of individuals (five pieces) were added. With the addition of increasing amounts of walnut oils due to increased energy (calorie) diet, the carbohydrate content was balanced by the reduction in the rate of %5-10. special TBT group applied dietary energy composition of 35-40% fat and total fat 7-8% 'i saturated (SFA),% 17-18 monounsaturated (MUFA) and 7-8% polyunsaturated fatty acids (PUFA) is planned as. Food consumption survey prior to the individuals how to make records (and the portion of the amount of measurement), weekly consumption was taught by registered dietitians and researchers shape control has been TBT is a special group of nuts and weighs 5 days of daily use (50g) came to control so that individuals are given a weekly basis Studies of individuals at the beginning and end of dietary period, weight, height, waist circumference, blood pressure was measured, fasting blood glucose, total cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides and LDL cholesterol and fasting blood taken in the morning has been identified as a biochemical.At the end of three months walnuts with diet group T.G was decreased 68.13%, HDL was increased 6.73% than the control group. In our study HDL cholesterol was not affected the age, weight, height; ıt changes significantly by the addition of walnut diet (p=0,003).Key words: Total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride,monounsaturated fatty acids, walnuts
Collections