Cam serada yetiştirilen değişik patlıcan çeşitlerinde uygulanan farklı budamaların meyve verim ve kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmanın amacı Akdeniz Bölgesinde örtüaltı patlıcan yetiştiriciliğinde uygulanacak en uygun budama şeklini belirlemektir. Denemede bitkisel materyal olarak Dusky Fi, Vittoria Fi, Valentina Fi, Indra Fi, Sicilla Fi, Palmira Fi ve Impe rial F;l patlıcan çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerde uy gulanmış olan budama şekilleri: 1) Kontrol: Kontrol bitkileri herhangi bir budama uy gulanmadan büyümeye bırakılmışlardır. 2) İki dallı budama şekli: Ana gövde üzerinde yerden 30-35 cm yüksekliğe kadar oluşan sürgün ve yaprakların tama mı diplerinden kesilmek suretiyle budanmışlardır. Daha yüksekte ise, iki adet birincil sürgün büyümeye bırakılmıştır. Birincil sürgünler üzerinde oluşan yan sürgünler, bir meyveye üç yaprak düşecek şekilde, birinci meyve üzerinden budanmışlardır. 3) Üç dallı budama şekli: Ana gövde üzerinde yine 30- 35 cm yükseklikten itibaren üç adet bir ineli sürgün büyümeye bırakılmıştır. Diğer sürgünler iki dallı budama şekli uygu lamalarında olduğu gibi budanmışlardır. Yapılan budama uygulamaları aşağıdaki sonuçların elde edilmesini sağlamışlardır: -Denemede uygulanan budama şekillerinin çeşitlerin er kenciliği üzerine belirgin bir etkisi bulunamamıştır. -Her iki budama uygulaması ile bütün çeşitlerin bitki lerinin boyunda budama uygulanmamış bitkilere göre, önemli artışlar tespit edilmiştir. -İki dallı budama şekli uygulanmış bitkilerde bitki başına birinci sınıf meyve verimi, budama uygulanmamış bit kilerin birinci sınıf meyve verimlerinden daha yüksek, ikin ci sınıf ve ıskarta meyve verimleri ise daha düşük bulun muştur. -Üç dallı budama şekli uygulanmış bitkilerde bitki başına birinci sınıf meyve verimi, budama uygulanmamış bit kilere göre, daha yüksek bulunmuştur. İkinci sınıf ve VIIIıskarta meyve verimleri ise, iki dallı budama şekli uygula masında olduğu gibi, budama uygulanmamış bitkilere göre, daha düşük bulunmuştur. -Budama uygulamaları arasında birinci sınıf meyve verimleri yönünden herhangi bir fark bulunamamıştır. IX SUMMARY The aim of this work was to determine the most suitab le method of pruning which could be applied to some eggplant cultivars grown under the greenhouse conditions in the Medi terranean Region. Dusky F^, Vittoria Fi, Valentina F^, Indra F^, Sicilia F^, Palmira F2 and Imperial F^ eggplant cultivars were used as experimental plant. The methods of pruning which were ap plied on this cultivars were as follows: 1) The controls (unpruned plants) : The control plants were grown without any pruning. 2) The pruning with two main shoots: The side shoots and leaves on the main stem within 30-35 cm. above the ground were completely cut out. The two primary shoots at higher were left to grow. The lateral shoots on primary shoot were pruned from the above of first fruit by leaving one fruit and three leaves on a lateral shoot. 3) The pruning with three main shoots: Three primary shoots were left to grow on main stems. The other shoots were pruned as pruning with two main shoots. Pruning methods which were applied have given results as follows : -It was found that there was not any definite in fluence of pruning methods used at the experiment on earli- ness of cultivars. -The length of the plants in all cultivars applied different pruning methods given more increasment in compari son with unpruned plants. -In plants on which the pruning with two main shoots method applied, first class fruit yield per plant have been obtained higher than unpruned plants, although second class fruits and yield of discard fruits were lower. -In plants on which the pruning with three main shoots method applied, first class fruit yield per plant have been found higher than unpruned plants, although second class fruits and yields of discard fruits were decreased. X-It has not been found any difference in respect of first class fruit yield between pruning methods. XI
Collections