Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnver, Özkan
dc.contributor.authorUmay, Aysun
dc.date.accessioned2020-12-10T14:28:31Z
dc.date.available2020-12-10T14:28:31Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/306858
dc.description.abstractÖZET Toplumsal gelişme ile birlikte gereksinimlerin art ması, giderek bu gereksinmeleri karşılayacak ürünlerin daha karmaşık hale gelmesi bir kalite kontrolü kavramını ortaya çıkarmıştır. Üretilen malın kalitesinin istenen standartla ra uyması istenir. Bu standartlar için kabul edilebilir hoş görü aralığı Spesifikasyon Sınırları ile belirlenir. üretilen malın kalitesini belirleyenler hammadde, tezgah, üretim ortamı gibi faktörlerdir ve bu faktörler de ğiştirilmeden ürünün kalitesinde bir iyileştirmeye gidilemez. Kaldı ki, bu etkiler altında bile üretim kontrol altında ol mayabilir. Genel etmenler değişmeden, üretilen malın karakte ristik özelliklerindeki değişkenlik hoşgörü aralığında kalı yorsa üretim kontrol altında demektir. Kontrol altındaki üretimin hoşgörü sınırlarının, spe sifikasyon sınırları ile ilişkisi kurulmalıdır. Burada önem li olan kalite değişkenliğini sakıncalı hale getirmeden ve gereksiz yere sıkı toleranslarla maliyeti arttırmadan en uy gun noktanın saptanmasıdır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gib i, Türkiye' de de bu ilişkinin pek dikkate alınmadığı Türk Traktör Fabrikasın da yapılan uygulamayla da bir kez daha anlaşılmıştır. Uygula ma sonucunda, önceden belirlenmiş olan spesifikasyon sınır larının gerekmediği kadar geniş olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractABSTRACT Increase in seeds depending upon social development and complexity of products used to fullfill these needs led to the appearance of concept of quality control.lt is demanded that products should fit the standarts. Tolerance limits for these products is determined by spesification limits» Determiners of quality are the factors such as raw material, loom, production situation and without changing these factors quality cannot be increased. Even under these effects quality cannot be controlled.lt means that production is under control when variance in characteristics of production falls within tolerance limits without changing general factors. Tolerance limits of production under control should to specification limits. Here, what is important is to find the optimum point without disturbing quality variance and without unnecessary increases in cost. During the study in a tractor factory it is Understood that this relationship is not usually taken into consideration in Turkey, as in many countries in the world. At the end of the present study, it is found out that specification limits are* too wide.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleİstatistiksel kalite kontrolunda spesifikasyon sınırları ile kontrol sınırlarının ilişkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmProduction management
dc.subject.ytmStatistics
dc.subject.ytmQuality control
dc.identifier.yokid483
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid483
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess