Güneş enerjisi ile sebze ve meyve kurutma teknikleri
dc.contributor.advisor | Uyarel, A. Yücel | |
dc.contributor.author | Olgun, Nursel | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T14:24:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T14:24:14Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/306422 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Türkiyenin Güneş Enerjisi potansiyeli incelendi Büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olan ' yurdumuzda bu enerji kaynağından faydalanma alanları araştırıldı ve -bunlardan 'sebze meyve kurutuşa teknikleri ayrıntılı olarak incelendi. Güneş enerjisi ile sebze meyve kurutmaya örnek olarak biber kurutulması ele alındı. Biber kurutmada güneş' enerjisinden nasıl faydalanılacağı araştırıldı. Çeşitli uygulamaların incelenmesinden sonra geliştirilen Güneş + Kondenzasyonlu Kurutucu fırınlarda biber kurutuldu. Biber kurutma işlemi Güneş + Kondenzasyonlu fırında ve açık havada yapıldı. Sonuçlar kalite, ekonomiklik, verimlilik, zaman ve ürünün şekli yönünden karşılaştırıldı. Sonuç olarak güneşli kurutma fırınlarında kurutmanın açık havada kurutmadan birçok yönden daha faydalı olduğu anlaşıldı. | |
dc.description.abstract | In this study s Solar Energy potential of Turkey- was reasearched ` It is known, that Turkey has a great potential to utilize Solar Energy 9 so it was found important to search for means to utilize this pot&nti&l» Among severs! different tises of Solar Energy s Techniques of Desiccating Fruits and ¥egitables through Solar Energy was chosen to study in detail. In order to explain how this technique is implemented desiccation of pepper is used as an exaaple. Methods of benefitting from the Solar Energy for desiccating peppers was researched in this study. After examining several applications of vagitafole desiccation processes, Sunlight + Owens with Condensation type of ©wens vere developed and peppers were put in these for desiccation, Peppers desiccation processes were conducted under the -JÎÎ-sun and in these special owens, Findings of these two processes were compared in teras of quiaiitys productivity 5 time spent, and shape of' the dried pepper» The results showed that it was better to desiccate peppers in these owens than it was under the Sun. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Enerji | tr_TR |
dc.subject | Energy | en_US |
dc.title | Güneş enerjisi ile sebze ve meyve kurutma teknikleri | |
dc.title.alternative | Techniques of desiccating fruits and vegitables through the utilisation of solar energy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Drying technique | |
dc.subject.ytm | Fruits | |
dc.subject.ytm | Vegetables | |
dc.subject.ytm | Solar energy | |
dc.identifier.yokid | 8667 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 8667 | |
dc.description.pages | 95 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |