Show simple item record

dc.contributor.advisorUyarel, A. Yücel
dc.contributor.authorOlgun, Nursel
dc.date.accessioned2020-12-10T14:24:14Z
dc.date.available2020-12-10T14:24:14Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/306422
dc.description.abstractBu çalışmada Türkiyenin Güneş Enerjisi potansiyeli incelendi Büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olan ' yurdumuzda bu enerji kaynağından faydalanma alanları araştırıldı ve -bunlardan 'sebze meyve kurutuşa teknikleri ayrıntılı olarak incelendi. Güneş enerjisi ile sebze meyve kurutmaya örnek olarak biber kurutulması ele alındı. Biber kurutmada güneş' enerjisinden nasıl faydalanılacağı araştırıldı. Çeşitli uygulamaların incelenmesinden sonra geliştirilen Güneş + Kondenzasyonlu Kurutucu fırınlarda biber kurutuldu. Biber kurutma işlemi Güneş + Kondenzasyonlu fırında ve açık havada yapıldı. Sonuçlar kalite, ekonomiklik, verimlilik, zaman ve ürünün şekli yönünden karşılaştırıldı. Sonuç olarak güneşli kurutma fırınlarında kurutmanın açık havada kurutmadan birçok yönden daha faydalı olduğu anlaşıldı.
dc.description.abstractIn this study s Solar Energy potential of Turkey- was reasearched ` It is known, that Turkey has a great potential to utilize Solar Energy 9 so it was found important to search for means to utilize this pot&nti&l» Among severs! different tises of Solar Energy s Techniques of Desiccating Fruits and ¥egitables through Solar Energy was chosen to study in detail. In order to explain how this technique is implemented desiccation of pepper is used as an exaaple. Methods of benefitting from the Solar Energy for desiccating peppers was researched in this study. After examining several applications of vagitafole desiccation processes, Sunlight + Owens with Condensation type of ©wens vere developed and peppers were put in these for desiccation, Peppers desiccation processes were conducted under the -JÎÎ-sun and in these special owens, Findings of these two processes were compared in teras of quiaiitys productivity 5 time spent, and shape of' the dried pepper» The results showed that it was better to desiccate peppers in these owens than it was under the Sun.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleGüneş enerjisi ile sebze ve meyve kurutma teknikleri
dc.title.alternativeTechniques of desiccating fruits and vegitables through the utilisation of solar energy
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmDrying technique
dc.subject.ytmFruits
dc.subject.ytmVegetables
dc.subject.ytmSolar energy
dc.identifier.yokid8667
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8667
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess