Antalya`da örtüaltında erkenci şeftali yetiştirme olanaklarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET ANTALYA'DA ÖRTÜALTINDA ERKENCİ ŞEFTALİ YETİŞTİRME OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Nisa ERTOY Danışman: Doç. Dr. Salih ÜLGER Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Nisan 2003, 61 sayfa Araştırma, 2001-2002 yıllarında Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Uygulama Arazisinde bulunan cam serada yürütülmüş ve deneme materyali olarak Dixired, Early Red ve Springtime şeftali çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitlerin bazı fenolojik (çiçeklenme, meyve tutumu, hasat ve yaprak, döküm zamanlan) ve pomolojik (suda çözünebilir kuru madde, meyve ağırlığı ve meyve genişliği) özellikleri incelenmiştir. En erken tomurcuk uyanması Şubat ayının ilk haftasında Springtime çeşidinde olmuş ve bunu Fer hafta arayla sırasıyla Early Redve Dixired çeşitleri takip etmiştir. Tomurcuklarda uyanma yüzdesi Springtime çeşidinde % 50'nin üzerinde, Dixired ve Early Red çeşitlerinde % 50'nin altında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin ilk çiçeklenme ile çiçeklenme sonu arasında geçen süre 15 ile 20 gün arasında değişmiştir. Sera içi ve dışında en erken meyve olumu Springtime çeşidinde olurken, bunu sırasıyla Early Red ve Dixired çeşitleri takip etmiştir. Sera içindeki bitkiler hasat olumuna dış ortamda yetişenlere göre 2 hafta önce gelmişlerdir. Dekara en fazla verim ortalama 90.6 1 kg ile Early Red çeşidinde olurken, bunu sırasıyla 62.20 kg ile Dixired ve 49.53 kg ile Springtime çeşitleri takip etmiştir. Springtime ve Early Red çeşitlerinde sera içinde yetişen bitkilerin verimleri dış ortamdakilere göre 15 kg fazla iken Dixired çeşidinde 23 kg olmuştur. En iri meyveler Early Red çeşidinden elde edilmiştir.Sera içi ve dış ortamda yetişen bitkiler arasında renk ve parlaklık yönünden önemli bir fark olmadığı saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Şeftali, uyanma, çiçeklenme, dinlenme, hasat. JÜRİ: Doç.Dr. Salih ÜLGER Prof.Dr. İbrahim BAKTIR Doç.Dr. Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR ABSTRACT THE INVESTIGATION OF POSSIBILITIES OF EARLY PEACH GROWING IN GREENHOUSE IN ANTALYA Nisa ERTOY, Adviser: Assoc.Prof.Dr. Salih ÜLGER M.Sc, Thesis, Horticultural Department April 2003, 61 pages This research was carried out in Research and Experiment Station of Agriculture Faculty, Akdeniz University in the glasshouse in 2001 and 2002. Dixired, Early Red and Springtime peach cultivars were used as experiment materials and some phenological (blooming, fertilization, fruit setting, harvest time and leave falling) and pomological (total soluble content, fruit weight, fruit width) properties of peach cultivars were investigated. The earliest bud burst was observed in Springtime cultivar in the first week of February, and Early Red and Dixired cultivars were followed it one week intervals. Bud burst percentage was recorded over 50 % in Springtime cultivar and lower 50 % in Dixired and Early Red cultivars. The flowering period of cultivars was lasted from 15 to 20 days. The earliest fruit ripening in glasshouse and field was in Springtime cultivar, and Early Red and Dixired cultivars followed it. The fruits growing in glasshouse were ripened 2 weeks earlier than field conditions. The highest yield was obtained from Early Red cultivar with 90.61 kg/da and followed by Dixired with 62.20 kg/da and Springtime with 49.53 kg/da. The yield of Springtime and Early Red cultivars growing glasshouse was 15 kg higher than field conditions and the amount was 23 kg in Dixired. The biggest fruit was obtained in Early Red cultivar. mNotable difference were not seen between glasshouse and field grown fruits in terms of fruit skin and fruit brightness. KEY WORDS: Peach, bud burst, blooming, dormancy, harvest. COMMITEE: Assoc. Prof. Dr. Salih ÜLGER Prof.Dr. Ibrahim BAKTIR Assoc.Prof Dr. Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR iv
Collections