Show simple item record

dc.contributor.advisorÇıtak, Sumru
dc.contributor.authorÇadirci, Bilge Hilal
dc.date.accessioned2020-12-10T13:55:30Z
dc.date.available2020-12-10T13:55:30Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/303477
dc.description.abstractBAZI LACTOBACILLUS CİNSİ BAKTERİLERİN ÇEŞİTLİ GRAM (+) VE GRAM (-) BAKTERİLER ÜZERİNE ANTAGONİSTİK ETKİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Bilge Hilal ÇADIRCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARALIK 2002 ÖZET Bu araştırmada laktik asit bakterilerinin {Lactobacillus helveticus ATCC 15009, Lactobacillus plan turum ATCC 80141, Lactobacillus casei 319 RSKK No: 706), 103 ve 106 adet/ml yoğunluklarındaki Gram (+) mikroorganizmalardan {Bacillus subtilis, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Listeria spp., Listeria monocytogenes B SEN) ve Gram (-) mikroorganizmalardan {Salmonella C, Salmonella EN 12824, Escherichia coli ATCC 25927, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli 0157:H7 Draft BS 150-16654, Enterobacter cloaceae ATCC 13047, Proteus mirabilis ATCC 7002, Pseuâomonas aeruginosa ATCC 10145, Pseuâomonas aeruginosa ATCC 27853) karşı antagonistik etkisi, kuyu difüzyon ve disk difüzyon yöntemleri karşılaştırılarak çalışılmıştır. Araştırmamızda laktik asit bakterilerinin antagonistik etkisi, kuyu difüzyon yönteminde, en fazla B subtilis ATCC 6633 olmak üzere sırasıyla, Listeria spp. ve P. aeruginosa ATCC 10145 türlerinde tespit edilmiştir. Aynı yöntemde, P. aeruginosa ATCC 27853, S. aureus ATCC 25923 ve Salmonella EN 12824'nın, en düşük ölçüm seviyelerinde, laktik asit bakterileri tarafından inhibe edildikleri saptanmıştır.11 Araştırmamızda kullandığımız disk difüzyon yönteminde, laktik asit bakterilerinin en fazla antagonistik etki gösterdiği mikroorganizmalar sırasıyla, Listeria spp., B. subtil is ATCC 6633, B. subtil is ve E.coli 0157:H7 Draft BS 150- 16654 türleridir. Bu yöntem ile, kullanılan mikroorganizmalardan, P. aeruginosa ATCC 27853, K cloaceae ATCC 13047, P mirabilis ATCC 7002, özerine laktik asit bakterilerinin antagonistik etkisinin, en düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Kuyu difüzyon metodunun, laktik asit bakterilerinin antagonistik etkilerinin ölçümünde en uygun yöntem olarak belirlenmiştir. İndikatör mikroorganizma yoğunluklarının antagonistik etkinin belirlenmesinde, etkili bir faktör olmadığı tespit edilmiştir. Bilim Kodu : 401.01.04 Anahtar Kelimeler : Laktik asit bakterileri, Gram (+) mikroorganizmalar, Gram (-) mikroorganizmalar, antagonistik etki, kuyu difüzyon metodu, disk difüzyon metodu. Sayfa sayısı : 72 Tez yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Sumru ÇITAK
dc.description.abstractIll ANTAGONISTIC EFFECT OF SOME LACTOBACILLUS SPECIES ON VARIOUS GRAM (+) AND GRAM (-) BACTERIA (M. Sc Thesis) Bilge Hilal ÇADIRCI GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY DECEMBER 2002 t ABSTRACT In this research, antagonistic effect of lactic acid bacteria (Lactobacillus helveticus ATCC 15009, Lactobacillus plantarum ATCC 80141, Lactobacillus casei 319 RSKK No: 706) on gram (+) bacteria (Bacillus subtilis, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Listeria spp., Listeria monocytogenes B SEN) and gram (-) bacteria (Salmonella C, Salmonella EN 12824, Escherichia coli ATCC 25927, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli 0157:H7 Draft BS 150-16654, Enterobacter cloaceae ATCC 13047, Proteus mirabilis ATCC 7002, Pseudomonas aeruginosa ATCC 10145, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) which have 103 and 106 cell/ml density, tested with a comparison of well diffusion assay and disc diffusion assay. Lactic acid bacteria, in well diffusion assay, showed the highest effect mostly on Bacillus subtilis ATCC 6633, then subsequently, Listeria spp. and Pseudomonas aeruginosa ATCC 10145 species, and the least effect on P. aeruginosa ATCC 27853, S aureus ATCC 25923 and Salmonella EN 12824.IV In disc diffusion assay they inhibited Listeria spp., R subtilis ATCC 6633, B. subtilis and E coli 0157:H7 Draft BS 150-16654 strains mostly and P. aeruginosa ATCC 27853, E. cloaceae ATCC 13047, P. mirabilis ATCC 7002, leastly. Well diffusion was the best suitable method for measuring antagonistic effect of lactic acid bacteria. It's shown that the density of indicator microorganisms has no influence on determination of antagonistic activity. 4 Science Code : 401.01.04 Key words : Lactic acid bacteria, Gram (+) microorganisms, Gram (-) microorganisms, antagonistic effect, well diffusion assay, disc diffusion assay. Page number : 72 Adviser : Yrd. Doç. Dr. Sumru ÇITAKen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBazı Lactobacillus cinsi bakterilerin, çeşitli gram(+) ve gram(-) bakteriler üzerine antagonistik etkisi
dc.title.alternativeAntagonistic effect of some Lactobacillus species on various gram(+) and gram(-) bacteria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntagonistic effect
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmLactobacillus
dc.subject.ytmMicroorganisms
dc.identifier.yokid138434
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid134046
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess