Show simple item record

dc.contributor.advisorYücel, Nihal
dc.contributor.authorÖzsoy, Figan
dc.date.accessioned2020-12-10T13:33:09Z
dc.date.available2020-12-10T13:33:09Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/301194
dc.description.abstractBu çalışmada Ankara ilinde tüketime sunulan dana kıyma örneklerine inhibitör maddelerin Aeromonas hydrophila (A. hydrophila) üzerine 1. Ve 7. Gün, mezofilik ve psikrofilik ortamda etkisi araştırılmıştır. Bu örneklere %3 ve %5 NaCl; %1 ve %2 Laktik asit; %3, %4 ve %5 Sodyum laktat (NaL); %1 ve %2 Kekik (Origanum minutiflorum) uçucu yağının inhibitör etkisinin araştırması yapılmıştır.1. gün inoküle kontrolleri ile inhibitör maddelerle muamele yapılmış dana kıyma örnekleri Plate Count Agar (PCA) ve Ampisilinli Glutamate Starch Phenol Red Agar (GSP) plaklara ekim yapılmıştır. Ekim yapılan plakların biri psikrofil ortama, diğeri mezofilik ortama inkübasyona bırakılmıştır. 1. gün yapılan çalışmanın aynısı 7. gün, - 10oC'de buzdolabında saklanmış olan örneklerle tekrarlanmıştır.%3 NaCl ile muamele edilen örneklerde 7. gün A. hydrophila sayısında azalma olmuştur. %5 NaCl ile muamele edilen örneklerde 1. gün azalma, 7. gün tamamen azalmaya rastlanmıştır. %1 ve %2 Laktik asit muamelesinde ise 1. gün mezofil ve psikrofil ortamlarda azalma gözlenmiştir. 7. gün de ise tamamen üreme olmamıştır. %3 Sodyum laktat 1. gün ve 7. gün mezofilik ortamda üremede azalma, psikrofil ortamda ise tamamen üreme engellenmiştir. %4 ve %5 NaL muamelesinde üreme olmamıştır. %1 kekik uçucu yağının 1. gün mezofilik, psikrofilik ortamda azalmaya rastlanmıştır. %2 Kekik uçucu yağının 1. gün ve 7. gün mezofil ortamda azalma, psikrofil'de ise tamamen üreme olmamıştır.Çalışmada kullanılan tüm inhibitör maddelerin A. hydrophila'nın ortalama değerlerini düşürdüğü gözlenmiştir. 1. ve 7. gün mezofilik ve psikrofilik ortamda NaL'ın en etkili inhibitör olduğu tespit edilmiştir.Çalışmadan elde edilen bulgular paired-sample Wilcoxon Signed Rank Testi analiz sonuçlarına göre anlamlıdır (p<0,05).
dc.description.abstractThis study investigates the effect of inhibitory substances on A. hydrophila in raw meat consumed in Ankara. Samples were gathered from butchers around Ankara and were inoculated with A. hydrophila. Inhibitory effect of raw meat samples were treated with 3% and 5% NaCl; 1%, and 2% Lactic acid; 3%, 4%, 5% Sodium lactate; 1% and 2% essential oil obtained from Origanum minutiflorum were investigated.The results indicate that meat treated with 3% NaCl reduced the number of A. hydrophila in day 7. The samples treated with 5% NaCl showed that the number of A. hydrophila had a tendency to decrease during day 1. Furthermore, the samples treated with 1% and 2% Lactic acid indicated that in mesophil and psychrophil plate the number of A. hydrophila were reduced during day 1 and 7. The samples, treated with 3% sodium lactate reduced contamination in mesophil and there was no contamination in psychrophil both during day 1 and 7. The samples treated with 4%, 5% sodium lactate showed no contamination during day 1 and 7. The samples treated with 1% essential oil obtained from O. minutiflorum in mesophil and psychrophil plate did not have any impact on A. hydrophila during day 1. The samples treated with 2% essential oil obtained from O. minutiflorum in mesophil plate reduced; there were no A. hydrophila in psychrophil plate during day 1 and 7.This study indicated that all inhibitory substances reduced the average number of A. hydrophila. The most effective inhibitory substance was NaL in mesophilic and psychrophilic plate in day 1 and 7.The paired-sample Wilcoxon signed rank test revealed statistically significant differences amongst almost all samples (p<0,05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleÇiğ ette Aeromonas hydrophila üzerine inhibitör maddelerin etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of some inhibitory substances on Aeromonas hydrophila in raw meat
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSodyum lactate
dc.subject.ytmL-lactic acid
dc.subject.ytmInhibitor
dc.subject.ytmAeromonas hydrophila
dc.subject.ytmSodium chloride
dc.subject.ytmEssential oils
dc.identifier.yokid315855
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233921
dc.description.pages150
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess