Antalya Kumluca yöresi seralarında yetiştirilen hıyar (Cucumis sativus L.)`ın beslenme durumu ile yalancı mildiyö (Pseudoperonospora cubensis (Berk&Curtis) Rostovzev) hastalığı arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Antalya Kumluca yöresi seralarında yetiştirilen tek mahsul hıyar (Cucumis sativus L.)'ın beslenme durumu ile yalancı mildiyö (Pseudoperonospora cubensis (Berk&Curtis) Rostovzev) hastalığı arasındaki ilişkilerin incelendiği bu çalışmada 40 farklı seradan 0-20 ve 20-40 cm olmak üzere iki farklı toprak derinliğinden toprak örnekleri, yine aynı seralardan 3 farklı hastalık skala değerine sahip yaprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde her iki derinlikte de tesktür, CaCO3, organik madde, EC, pH, toplam N, alınabilir P, değişebilir K, Ca ve Mg ile alınabilir Fe, Mn, Zn ve Cu; yaprak örneklerinde ise N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri belirlenmiştir. Yaprak örneklerinde dikkate alınan hastalık skala değerleri 0 Yaprakta hiç leke yok; 3 Yaprağın % 11-25'i hastalıklı; ve 5 Yaprağın % 50'den fazlası hastalıklı olarak seçilmiştir. Toprakların büyük bir çoğunluğunun kumlu tınlı ve kumlu killi tınlı bünyeye sahip olduğu, hafif alkali reaksiyonlu ve ayrıca bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek düzeyde kireçli oldukları ve organik madde açısından düşük oldukları tespit edilmiş, bununla birlikte tuzluluk problemi olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N, alınabilir P, ve değişebilir K konsantrasyonları her iki örnekleme derinliğinde de (0?20 cm ve 20?40 cm) genel olarak iyi; değişebilir Ca ve Mg konsantrasyonlarının ise oldukça iyi durumda oldukları tespit edilmiştir. Mikro element konsantrasyonları dikkate alındığında; alınabilir Fe, Zn, Mn ve Cu yönünden iyi durumda oldukları belirlenmiştir. Farklı hastalık skala değerine sahip yaprakların N konsantrasyonları her üç skala değerinde de yeterli düzeydedir. Fosfor konsantrasyonları 0, 3 ve 5 skala değerinde de % 60 oranında sınır değerinin altında olduğu görülmüştür. 0 ve 3 skala değerindeki yaprakların K konsantrasyonlarının yaklaşık % 25'i sınır değerinin altında iken, 5 skala değerindeki yapraklarda bu oran % 5 olarak belirlenmiştir. Her üç skala değerindeki yaprakların Ca ve Mg konsantrasyonları ise genellikle sınır değeri içerisinde yer almaktadır. Farklı skala değerindeki yaprakların Fe konsantrasyonları incelendiğinde; 0 skala değerinde % 40 sınır değeri içerisinde yer alırken, 3 skala değerinde bu oran % 15 ve 5 skala değerinde ise % 82.5 olarak belirlenmiştir. Zn konsantrasyonu, 0 skala değerinde % 92.5 oranında sınır değerinin altında olmasına rağmen hastalık şiddeti arttıkça çinko konsantrasyonu da artış göstermektedir. Her üç skala değerinde de Mn ve Cu konsantrasyonları yeterli ve yüksek düzeyde görülmektedir. Sonuç olarak Kumluca yöresi tek mahsul hıyar seralarında bitki besleme açısından sorun yaratabilecek yüksek toprak pH'ı ve kireç başta olmak üzere, düşük organik madde miktarları dikkati çekmektedir. Bitkilerde ise her üç skala değerinde de N, K, Ca, Mg, Mn ve Cu kapsamları sınır değeri içerisinde yer alırken, hastalık şiddeti arttıkça K, Ca, Mg, Zn, Mn ve Cu konsantrasyonu da artış göstermiştir. Hastalık şiddeti arttıkça N ve Fe konsantrasyonunda ise düşüş görülmüştür. Her üç skala değerinde de P konsantrasyonlarında bir farklılık gözlemlenmemiştir.ANAHTAR KELİMELER: Antalya, Kumluca, hıyar, beslenme durumu, yalancı mildiyö, Pseudoperonospora cubensis. In this study, relationships between the Downy Mildew disease caused by Pseudoperonospora cubensis (Berk&Curtis) Rostovzev and nutritional status of single-season planted cucumber (Cucumis sativus L.) grown in the greenhouses of Kumluca/Antalya region, is analyzed at 40 different greenhouses. Soil samples from soil depths of 0-20 cm and 20-40 cm and leave samples with has 3 different rating values were taken from the greenhouses. The contents of texture, CaCO3, organic matter, EC, pH, total N, available P, exchangeable K, Ca, Mg and extractable Fe, Mn, Zn, Cu were determined from the soil samples. N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu contents were also analyzed from the samples of leaf. The disease was rated on a scale where 0=No leaf lesion; 3=11-25% of leaf area with lesion of leaf area diseased ; 5= more than 50% of the leaf area with lesion area diseased. Majority of the soils of the green houses were loamy sand and loamy sandy clay. Slightly alkaline reaction and CaCO3 levels are the adverse effect on plant development and low in organic matter; however, the problem of salinity is not determined. Generally total N, content of exchangeable K were good for both depths (0?20 and 20?40 che m); content of exchangeable Ca and Mg were quite good enough identified. In the terms of micro elements, extractable Fe, Zn, Mn and Cu levels were determined in good conditions. N contents were adequate for all 3 disease ratings. Phosphorus levels at the ratings of 0, 3 and 5 were found the ratio of 60% which is under limit value. Meanwhile approximately 25% of K level at the rating of the scale of 0 and 3 were under limit value, this level was analyzed 5% in the scale of 5. Generally, the content of Ca and Mg at each of the three-disease rating values of the leaves is found within the boundary values. Fe contents of leaves at the different disease rating was examined. They were on the boundary limit value, while this ratio was 15.0% for scale 3 and 5 82.5% for scale 5 found. Nevertheless content of Zn was 92.5% under the limit value in the scale of 0, the content of Zn increases depending on the increasing level of disease. The content of Mn and Cu were seen sufficient and high level in both for three scale value. Consequently, single-season planted cucumber green houses in Kumluca region is pointed out by the high pH level of soil and CaCO3, low organic material which causes problems for plant nutrition. For each three value of scale the content of N, K, Ca, Mg, Mn and Cu were located in the boundary levels but, these contents were increased depending on the increasing level of disease. When the level of disease were decreased also the concentration of N and Fe were decreased as well. The content of P did not change in the each scale value.KEY WORDS: Antalya, Kumluca, nutritional status, downy mildew, Pseudoperonospora cubensis.
Collections