Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkaya, Musa Galip
dc.contributor.authorTanik, Öner
dc.date.accessioned2020-12-10T13:17:50Z
dc.date.available2020-12-10T13:17:50Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/299585
dc.description.abstractBu çalışmada, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaygın şekilde kullanılan ve üzerinde araştırmaların artarak devam ettiği güneş ocakları deneysel olarak incelenmiştir. Yansıtıcı yüzeyi parlatılmış krom nikel ile kaplanmış, derinlikleri sırasıyla 5 cm, 10 cm, 15 cm, 20 cm ve her biri 60 cm çapında olan 4 adet çanak tip güneş ocağı tasarımlanmış ve performansları test edilmiştir. Güneş ocaklarının yerden yüksekliği 1m olup, güneşi doğu-batı ve güney-kuzey yönlerinde izleyebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Güneş ocaklarının odak ayarı elle yapılmıştır. Performans testleri sonucunda çanaklardaki derinliğin pişirme süresine olan etkisi irdelenmiştir. Çanak derinliği arttıkça odak noktası ile çanak arasındaki uzaklığın azaldığı, ancak pişirme süresinin de buna bağlı olarak arttığı gözlemlenmiştir.Çanak tip güneş ocağında yapılan deneyler, elektrikli ve doğalgazlı ocaklarda da yapılarak maliyet karşılaştırması yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Güneş ocağı, Tasarım, Performans
dc.description.abstractIn this study solar cookers, which are widely used in the Middle Eastern and African countries and about which the researches are increasingly continuing, were investigated. 4 solar cookers, the reflecting surface coated with polished chrome nickel and with a depth of 5 cm, 10 cm, 15 cm, 20 cm respectively and a radius of 60 cm each, were produced and their performances were tested. The solar cookers? height from the ground was 1 m. They were designed to follow the sun in the directions from east to west and from south to north. The solar cookers were focused manually. As a result of the performance tests, the effect of the depth of the dishes to the cooking time was examined. It was observed that increasing the dishes depth decreased the distance between the focal point and the dish, but the cooking time increased accordingly. The experiments, conducted with dish type solar cookers, were also conducted with electric and natural gas cookers and a cost comparison was made.Key Words : Solar Cookers, Design, Performanceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleDeğişik tiplerde tasarımı ve imalatı yapılan güneş ocaklarının performanslarının deneysel olarak incelenmesi
dc.title.alternativeThe experimental investigation of the performances of solar cookers designed and produced in different types
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSolar cookers
dc.subject.ytmReflectors
dc.subject.ytmReflector surface
dc.subject.ytmParaboloidal reflectors
dc.identifier.yokid436753
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid322907
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess