Show simple item record

dc.contributor.advisorYüksekdağ, Zehranur
dc.contributor.authorÇinar, Berat
dc.date.accessioned2020-12-10T13:17:48Z
dc.date.available2020-12-10T13:17:48Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/299582
dc.description.abstractBu çalışmada, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonunda bulunan insan, gıda ve hayvan kaynaklı olmak üzere 39 adet Lactobacillus cinsine ait ve yenidoğan gaitasından izole edilmiş olan 3 adet Bifidobacterium cinsine ait toplam 42 adet bakteri kullanılmıştır. p-nitrofenil-ß-D glikopiranozit (p-NPG) substrat olarak kullanılarak, kültürlerin ß-glukozidaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Lactobacillus cinsine ait kültürlerden Lactobacillus rhamnosus BAZ78 (4,500±0,002 U/mg), Lactobacillus rhamnosus SMP6-5 (2,670±0,001 U/mg), Lactobacillus casei LB65 (3,000±0,001 U/mg) ve Lactobacillus casei LE4 (2,000±0,001 U/mg) suşlarının, Bifidobacterium cinsine ait kültürlerden de Bifidobacterium breve A28 (2,670±0,000 U/mg) ve Bifidobacterium longum BASO15 (2,330±0,000 U/mg) suşlarının en yüksek spesifik enzim aktivitesi yeteneğine sahip oldukları belirlenmiştir. Yüksek spesifik ß-glukozidaz enzim aktivitesi gösterdiği belirlenen kültürlerde farklı pH, sıcaklık, tampon ve besiortamlarının enzim aktivitesi üzerinde etkisinin belirlenmesi ile, optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Kültürlerin pH 7,5'te en yüksek (Lactobacillus rhamnosus BAZ78, 4,500±0,002 U/mg), pH 4,0'da en düşük (Bifidobacterium breve A28, 0,750±0,000 U/mg) spesifik enzim aktivitesi yeteneğine sahip oldukları gözlenmiştir. Sıcaklığın enzim aktivitesi üzerindeki etkisini belirlemek için, p-nitrofenil-ß-D-glukopiranozit (p-NPG) içeren karışım 30ºC, 37ºC, 40ºC, 50ºC ve 60ºC'de inkübasyona bırakılmıştır. Kültürlerin inkübasyon sıcaklıklarına yakın değerlerde yüksek enzim aktivitesi gösterdikleri tespit edilmiştir. Suşların farklı besiortamlarında geliştirilmesi durumunda, en yüksek enzim aktivitesini %2 fruktoz içeren besiortamında Lactobacillus casei LB65 (6,800±0,001 U/mg) suşu gösterirken, en düşük enzim aktivitesini %2 sellobiyoz içeren besiortamında Lactobacillus casei LB65 (0,460±0,002 U/mg) suşunun gösterdiği tespit edilmiştir. Bifidobacterium cinsi bakteriler de ise en yüksek spesifik enzim aktivitesi TPY besiortamında (Bifidobacterium breve A28, 2,670±0,000 U/mg) belirlenirken, en düşük spesifik enzim aktivitesi MMRSC besiortamında (Bifidobacterium longum BASO15, 0,720±0,001 U/mg) tespit edilmiştir. Potansiyel probiyotik suşlar olarak düşünülen kültürlerin, mide-bağırsak sistemindeki olumsuz koşullarda (asit, safra tuzları) canlılığını koruyarak, yüksek ß-glukozidaz aktivite gösterebilme yeteneklerini belirlemiştir. Yapay mide suyunda, pH 7,0'da Lactobacillus casei LB65 suşu 2,200±0,05 U/mg ile en yüksek, Lactobacillus rhamnosus BAZ78 suşu ise 0,630±0,000 U/mg ile pH 2,0'da en düşük spesifik enzim aktivitesine sahip oldukları belirlenmiştir. pH 8,0'de 1,280±0,003 U/mg ile Bifidobacterium breve A28 suşu yapay bağırsak sıvısında en yüksek ß-glukozidaz spesifik enzim aktivitesi, pH 5,5'te 0,510±0,008 U/mg ile Lactobacillus casei LE4 suşu en düşük spesifik enzim aktivitesi göstermiştir. ß-glukozidaz aktivite gösterdikleri tespit edilen bakteri kültürleri içerisinden, en yüksek enzim aktivite yeteneği gösteren Lactobacillus rhamnosus BAZ78 suşunun, sahip olduğu enzimin saflık derecesini belirlemek için kısmi saflaştırma işlemi elektroforetik olarak gerçekleştirilmiştir. Yüksek enzim aktivitesine sahip Lactobacillus casei LB65 ve Lactobacillus rhamnosus BAZ78 suşlarının izoflavonların glukozit (daidzin, genistin) formunu aglikon (daidzein, genistein) formlarına hidroliz edemedikleri ise yüksek performanslı sıvı kromotografisi (HPLC) ile tespit edilmiştir. Suşların izoflavonları hidroliz etme yeteneğinde sahip olmadıkları tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, human-being, nutritional and animal originated 39 pieces Lactobacillus and isolated from new-born faeces 3 Bifidobacterium, a total of 42 bacterias that are available in the culture collection of Biotechnology Laboratory of Faculty of Science in Gazi University are used. By using p-nitro phenyl-ß-D glikopiranozit (p-NPG) as a substrate, ß-glycosidase enzyme activities of the cultures were identified. It is registered that animal-originated Lactobacillus rhamnosus BAZ78 (4,500±0,002 U/mg), belonging to Lactobacillus family, nutritional Lactobacillus rhamnosus SMP6-5 (2,670±0,001 U/mg), human-being originated Lactobacillus casei LB65 (3,000±0,001 U/mg) and Lactobacillus casei LE4 (2,000±0,001 U/mg) strains, on the other hand Bifidobacterium breve A28 (2,670±0,000 U/mg) and Bifidobacterium longum BASO15 (2,330±0,000 U/mg) strains belonging to the Bifidobacterium family have the highest specific enzyme activity capabilities. Optimization studies were carried out on the cultures that showing a high ß-glycosidase enzyme activity, identifying that different pH, temperature, buffer, and nutritional environment have an effect on the enzyme activity. It is observed that, cultures at pH 7.5 have the highest (Lactobacillus rhamnosus BAZ78, 4,500±0,002 U/mg), and at pH 4.0 have the minimum (Bifidobacterium breve A28, 0,750±0,000 U/mg) specific enzyme activity capability. To determine the effect of temperature on enzyme activity, p-nitrophenyl-ß-D-glukopiranozit (p-NPG) mixtures are incubated at a temperature of 30° C, 37 º C, 40 º C, 50 º C and 60 º. It is seen that, cultures which are close to the incubation temperatures, records a high enzyme activity. In the case of strains are grown up in different nutritional environment, while strain Lactobacillus casei LB65 (6,800±0,001 U/mg), in the 2% fructose containing nutritional environment shows the highest enzyme activity, strain Lactobacillus casei LB65 (0,460±0,002 U/mg) in the 2% cellobiose containing nutritional environment shows the lowest enzyme activity. On the other hand, while the highest specific enyzme acvitivy in Bifidobacteriums are registered in the TPY nutritional environment (Bifidobacterium breve A28, 2,670±0,000 U/mg), the lowest specific enyzme activity is registered in the MMRSC nutritional environment (Bifidobacterium longum BASO15, 0,720±0,001 U/mg). It is determined that, cultures considered as a potential probiotic strains, under adverse conditions in the gastro-intestinal system (acid, bile salts) showed high ß-glucosidase activity, while preserving the viability. In the artificial gastric juice, cultures of Lactobacillus and Bifidobacterium showed the highest (Lactobacillus casei LB65, 2.200 ± 0.005 U / mg) at pH 7.0, and at pH 2.0 the lowest (Lactobacillus rhamnosus BAZ78, 0,603 ± 0,000 U / mg) specific enzyme activity. In artificial intestinal fluid, at At pH 8.0, Bifidobacterium breve strain A28 (1.280 ± 0.003 U / mg) shows the highest specific ß-glucosidase enzyme activity, while the lowest specific enzyme activity is seen, at pH 5.5, on LE4 strain of Lactobacillus casei (0 ,5100 ± 0.008 U / mg). Purification process has been applied to determine the purity degree of the enzyme of Lactobacillus rhamnosus (BAZ78) strain, which has the highest enzyme activity capability among the ß-glucosidase activity showing bacterial cultures. With high performance liquid chromatography (HPLC), it is identified, strains having high enzyme activity could not hydrolyze glucoside isoflavone form (daidzin, genistin) to aglikon form (daidzein, genistein) forms.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleLactobacillus ve bifidobacterium cinsi bakterilerin beta-glukozidaz enzim aktivitesi ve izoflavon hidrolizi
dc.title.alternativeBeta-glycosidase enzyme activities of lactobacillus and bifidobacterium genus and hydrolysis of isoflavone
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBeta glucosidase
dc.subject.ytmLactobacillus
dc.subject.ytmBifidobacteria
dc.identifier.yokid436142
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid330620
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess