Show simple item record

dc.contributor.advisorSivrioğlu, Mecit
dc.contributor.authorTaner, Tolga
dc.date.accessioned2020-12-10T13:15:16Z
dc.date.available2020-12-10T13:15:16Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/299328
dc.description.abstractBu çalışmada öncelikle gıda sektörlerine genel bir bakış ile enerjinin önemi vurgulanmıştır. Gıda sektöründeki enerji verimliliği için termodinamik kanun verimlilikleri incelenmiştir. Enerji verimliliği ve enerji yönetimi için örnek olarak şeker sektörü ele alınmıştır. Bu sebep ile Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından Konya Çumra Şeker fabrikası entegre tesisi çalışmada göz önüne alınarak enerji ve ekserji analizleri uygulanmıştır. Fabrikanın tüm proseslerinin enerji ve ekserji analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca fabrikanın 2008 ile 2011 yılları arasında enerji yönetimi için enerji tüketim miktarları çıkarılmıştır. Bu çalışmalar ışığı altında proseslerde iyileştirme sağlayabilmek için değişik senaryolarla analizler yapılmıştır. Bu senaryolar sonucunda da termoekonomik analizler uygulanmıştır. Bu çalışmalara destek olması açısından SPSS İstatiksel Metottan faydalanılmıştır. Sonuç olarak fabrikanın enerji ? ekserji analiz sonuçlarına göre yapılan termoekonomik analiz ile fabrika karının arttırılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractThis study emphasizes the importance of energy with an overview of the entire food sector. Energy efficiencies related to thermodynamic laws are investigatedfor the food sector. Energy efficiency and energy management are discussed taking the sugar sector as an example. For this reason the Cumra Sugar integratedfactoryin Konya, one of the Turkey's largest companies, was taken into account to perform the energy and exergy analyzes are realized. Energy and exergy analyzes of all the processes in the plant. In addition, the energy performance analysis of the factory is determined for the energy managementbetween the years 2008 and 2011 purposes. In the light of these studies, different system scenarios are carried out to improve energy consumption quantity. According to the results of these scenarios thermoeconomic analyzes are applied. SPSS statistical method was utilized in these studies to present the results. As a result, it is concluded that using the results of thermoeconomic analysis based on the plant energy ? exergy analysis, the profits of the factory would be improved.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleGıda sektöründe enerji verimliliği ve enerji yönetimi: Şeker fabrikası örneği
dc.title.alternativeFood industry energy efficiency and energy management: The case of sugar factory
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmExergy analysis
dc.subject.ytmEnergy
dc.subject.ytmEnergy analysis
dc.subject.ytmEnergy management
dc.subject.ytmExergy
dc.subject.ytmThermoeconomic analysis
dc.identifier.yokid458886
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid330636
dc.description.pages235
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess