Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin beslenme özellikleri ve aile etkileşimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma; Aksaray ili, Aksaray Özel Eğitim İlkokulu, Ortaokulu, Mesleki Eğitim Merkezi ve çeşitli rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görmekte olan hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireylerin; bilişsel, psiko motor ve fiziksel gelişimleri üzerinde etkili olduğu ve aileden kaynaklandığı düşünülen beslenme bozukluklarının ortaya konulması, bu çocuklara uygun beslenme alışkanlıkları kazandırmada ailelerin tutumları ve çocuklarının beslenmeye ilişkin tutum ve davranışlarına olan etkilerinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formları uygulanmıştır. Çocuk İle İlgili Özellikler, Çocukların Beslenmeye Yönelik Tutum ve Davranışları, Çocuğunuzun Beslenmesindeki Tutum ve Davranışlarınız, Demografik Özellikler başlıklı 4 bölümden oluşan bilgi formu aileler tarafından doldurulmuş, elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında değerlendirilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireylerin %28,2'sinde beslenme sorunu ile karşılaşıldığı, kız öğrencilerde beslenme sorununun daha sık görüldüğü, yaş ilerledikçe ise beslenme sorunlarının ortadan kalktığı ancak yemek tüketim şekillerinde yaşa bağlı bir değişim olmadığı sonucuna varılmıştır. Çocukların %14,1'inin tükettiğinde rahatsızlık duyduğu yiyeceklerin bulunduğu, koruyucu ve katkı maddesi içeren besinlerin tüketilmesi durumunda %21,4 çocukta aşırı hareketlilik, %12,3'ünde dikkat dağınıklığı, %6,4'ünde öğrenme güçlüğü, %5'inde baş ağrısı, %16,8'inde alerji ve cilt problemleri gözlendiği tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler, Beslenme, Aile This research aims to put forward malnutrition caused by family and the effects of malnutrition on cognitive, psycho motor and physical development of students from, Aksaray Special Education Primary School, Secondary School and various rehabilitation centers including students receiving special training with mild mental retardation and family attitudes of them on providing proper nutrition habits and the effects of malnutrition on the children's attitude and behaviour. Information forms to collect data developed by the rearchers were used. Information forms consisting of 4 parts like child related features, children's attitudes and behaviors towards nutrition, family's attitudes and behaviors towards child's nutrition, demographics fnformation form were filled by the families on voluntary base. The data obtained were analyzed using SPSS statistical software package.According to the obtained data findings, among students with mild intellectual disabilities, 28.2% of the subjects faced with nutritional problems, further more data results revealed that nutritional problems were more commonly observed in female students, nutrition problem diminished as the age advanced but it was concluded that there was no change in age-dependent food consumption patterns, 14.1% of the children had the food that they felt uncomfortable when they consumed , in case of consumption of foods containing preservatives and additives, 21.4% of the children with excessive hyperactivity, 12.3% with attention deficit, 6.4 with learning difficulties, 5% with headaches and 16.8% with allergies and skin problems were observed and identified.Key Words; Individuals with mild mental retardation, nutrition, family.
Collections