Elektrotermal atomik absorbsiyon spektrometresi ile farklı gıda numunelerinde Cd ve Se tayinleri
dc.contributor.advisor | Acar, Orhan | |
dc.contributor.author | Akbaba, Tuğba Nur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:54:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:54:17Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/296721 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, çeşitli gıda numuneleri nitrik asit ve hidrojen peroksit varlığında mikrodalga parçalama sistemi kullanılarak çözülmüştür. Gıda numunelerinde selenyum ve kadmiyum miktarları elektrotermal atomik absorbsiyon spektrometresi kullanılarak tayin edilmiştir. Ortam düzenleyici olarak kadmiyum tayinlerinde Pt ve selenyum tayinlerinde ise Ni + Pt karışımı kullanılmıştır. Ortam düzenleyiciler varlığında veya yokluğunda, numunelerde Se ve Cd tayinleri için sıcaklık programları optimize edilmiştir. Optimize edilen koşullarda Se ve Cd tayinleri gerçekleştirilmiştir. Se tayinleri için 1000 µg/mL Ni + 200 µg/mL Pt ortam düzenleyici karışımı ve Cd tayinleri için 200 µg/mL Pt ve 1000 µg/mL Ni + 200 µg/mL Pt ortam düzenleyici karışımları kullanılmıştır. Selenyum tayinleri için analitik gözlenebilme sınırı (LOD) ve analitik tayin sınırı (LOQ) sırasıyla 0,59 µg/L ve 1,76 µg/L olarak bulunmuştur. Cd tayinleri için ise LOD ve LOQ değerleri sırası ile 0,34 µg/L ve 1,13 µg/L'dir. | |
dc.description.abstract | In this study, various food samples were dissolved in the presence of the nitric acid and hydrogen peroxide by using the microwave digestion system. Selenium and cadmium levels in food samples were determined by using the electrothermal atomic absorption spectrometry. Pt and Ni + Pt modifier mixture was used for cadmium determinations and Ni + Pt modifier mixture was used for selenium determinations. Heating temperature program was optimized in the presence of the matrix modifiers or without matrix modifier, for the determination of Se and Cd in samples Se and Cd determinations were carried out under optimized conditions. 1000 µg/mL Ni + 200 µg/mL Pt was used for Se and 200 µg/mL Pt and 1000 µg/mL Ni + 200 µg/mL Pt were used for Cd. Limit of detection (LOD) and limit of quantitation (LOQ) levels were found 0,59 µg/L and 1,76 µg/L for Se. Determinations respectively. .The LOD and limit of quantitation (LOQ) values for Cd determinations also found as 0,34 µg/L 1,13 µg/L respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Elektrotermal atomik absorbsiyon spektrometresi ile farklı gıda numunelerinde Cd ve Se tayinleri | |
dc.title.alternative | Determination of cadmium and selenium in various food samplesby electrothermal atomic absorption spectrometry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-13 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10223823 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 540470 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |