Diyabetli ve sağlıklı kişilerde albüminin glikozillenmesi ve serumda glikozillenen diğer bazı proteinlerle mukayese edilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Proteinlerin glikozillenmesi birçok araştırıcının son yıllarda üzerinde önemle durduğu bir konudur. Bu çalışmada yaşları 40-70 arasında 30 diabetli ve aynı yaş grubunda diabeti olmayan 30 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 60 olgunun; serum glukozu, glikozillenmiş albumin, HbAC, fruktozamin değerleri ile, total protein albumin, globulin ve hemoglobin değerleri incelendi. Ayrıca olgular kadın ve erkek olarak gruplandırılarak bu parametrelerin cinsiyete göre dağılımı değerlendirildi. Bu amaçla serumda önce albumin izole edildi, elektroforezde saflaşlığı gösterildi. Elde edilen bu fraksiyonda TBA yöntemiyle glikozillenen albumin ölçüldü. HbAlc ve diğer serum proteinlerinin giikozillenmesinin ölçümü ticari kit kullanılarak yapıldı. n.mol Fruktoz/1 g Albumin olarak ölçülen albumin değerleri kontrol grubunda 9.06±1.83 iken, diabet grubunda 13.9±4.22 olarak ölçülmüştür. Aradaki fark anlamlıdır (p=1.543.10-7). Diyabetiklerde görülen bu artış açlık kan şekeri ve serumda glikozillenen diğer parametrelerle de korelasyonludur. Kontrol grubunda HbA,c % 6.78±0.67, diyabet grubunda ise 1 0.80±1.94'dir. imol/L olarak değerlendirilen fruktozamin değerleri ise kontrol grubunda 2.14±0.13, diyabetiklerde 3.53±0.81'dir. Bütün bu farklar iki grup arasında anlamlıdır (p=5.0`4, 7.1 0`4) ve birbirleriyle ve glikozillenen albumin ile de korelasyonludur (r=0.6676, 0.8282). Glikozillenen serum proteinlerinin aksine ölçmüş olduğumuz total protein, albumin, globulin ve hemoglobin değerleri kontrol ve diabetiklerde anlamlı bir değişim göstermemiştir ve bu parametreler glikozillenen proteinlerle de korelasyonlu değildir (r=0.2271, 0.1624, 0.0218). Kontrol grubu ve diabet grubundaki parametreler cinsiyete göre incelendiğinde; Kontrol grubunda kadınlarda serum glikoz ve total protein değerleri erkeklere göre az anlamlı, fruktozamin ve globulin anlamlı, glikozillenmiş albumin ise, çok anlamlı derecede yüksek, buna karşılık hemoglobin değerleri ise anlamlı derecede düşük olarak saptanmıştır. Diabet grubunda ise, kadın ve erkek arasında serum glikoz, total protein, HbAıc ve fruktozamin değerleri açısından farklar anlamsız olarak tesbit edilirken, kadınlarda globulin değerleri erkeklere oranla anlamlı, glikozillenmiş albumin değerleriaz anlamlı derecede yüksek iken, hemoglobin değerlerinin çok anlamlı ve albumin değerleri de anlamlı olarak erkeklerden düşük bulunmuştur. Özet olarak bu çalışmada üzerinde durmak istediğimiz glikozile albumin değerleri, klinik laboratuarlarda rutin olarak ölçülen, HbAıc ve fruktozamin gibi diyabetiklerde kontrole göre yüksek bulunmuştur ve glikozillenen diğer parametrelerle korelasyonludur. Bu çalışmada yaptığımız gibi uygulaması çok kolay yöntemle albumin izole edilerek glikozillenmesi ölçülüp kısa süreli glisemi kontrolünde rutin olarak kullanılabilir. This study was performed on 30 diabetic patients and 30 healthy controls. They were 40-70 pears old. Fasting blood glucose, glycosylated albumin, hemoglobin A1c fructosamin, total protein, globulin, albumin were assayed in both groups. These para meters were also evaluated in respect to sex groups. Albumin was isolated from serum and used for de termination of glycosylated albumin by TBA method. The purity of the albumin was confirmed by electrophoresis. Other parameters were determined by commercial assay procedure. The glycosylated albumin as umol Fructose per 1 g albumin in control group were 9.60 ± 1.83 and in dia betics 13.90 ± 4.22 (p = 1.543.1 0`7). A good correlation was seen between glycosylated albumin, hemoglobin A1c and fructosamin values (r = 0.8271). Hemoglobin A1c were 6.78 ± 0.07 % and 10.80 ± 1.94 %, fructosamin were 2.14 ± 0.13 and 3.53 ± 0.81 p.mol/L in controls and in diabetis respectively. These parameters were statistically me- aningfull (p = 5.1 0`4, 7.10`4) and also correlated with fasting blood glucose (r = 0.6676, 0.8282). In contrast to glycosylated proteins, total protein, albumin, globulin and hemog lobin values were not significantly found different between healthy donors and diabetics and also there was no significant correlation between these parameters and glycosyla ted proteins (r = 0.2271, 0.1624, 0.0218). When the parameters were investigated in accordance with sex, it has been fo und that serum glucose and total protein values in femalets in the control group were less significant than the males, fructosamin and globulin values were significant, glycosylated albumin was more significant and hemoglobin values were significantly low. No signiföcant differences were found between diabetic males and females in se rum glucose, total protein, hemoglobin A1c and fructosamin. While globulin values in females in diabetics were significantly higher then to males, hemoglobin values were more significantly, albumin values significantly lower than males.As conclusion, there is a good correlation of glycosylated albumin with other glycosylated proteins. The simple and time saving method for isolation and determinati on of glycosylated albumin utilized in this study may be used in short term controling of diabetic patients.
Collections