İnsanda soğuk sıvının özofagus motilitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamıza katılan 11 normal, gönüllü kişide soğuk (0 °C) ve oda (24- 25 °C ) ısılarındaki suyun yutulması anında alt özofagus sfinkter motilitesi, 9 kişide ise özofagus korgus motilitesi incelendi. Gönüllülere soğuk ve oda ısısındaki sıvılar rastgele seçilip içirilerek özofagus lümen içi ısının değişmesi sağlandı. Hemen ardından aynı ısıdaki 10-12 adet 5 ml'lik su yudumlan 30-40 sn. aralıklarla yutturuldu. Bu işlem esnasmda özofagus motilitesi incelendi, özofagus alt sfmkterinin 3 cm. proksimaline yerleştirilen ısı probu ile lümen içi ısı sürekli kaydedildi. Soğuk ve oda ısısındaki çalışmalar arasında 15 dakika beklenerek lümen içi ısının bazal değere ulaşması sağlandı. Bazal lümen ısısı 36.5 ± 0.3 ° C olarak belirlendi. Alt özofagus sfinkter çalışmasında oda ısısındaki suyun yutulmasından sonra ısı 34.4 ± 0.7 °C, soğuktan sonra 30.9± 1.5°C olarak belirlendi. Alt özofagus sfinkter gevşeme süresi oda ısısında 8.06±1.8 saniye, soğukta 10.41Ü.7 saniye bulundu. Soğukta gözlenen uzama çok anlamlı farklılık gösterdi (pO.0001). Alt özofagus sfinkterinin istirahat basıncı, gevşeme miktarı ve rezidüel basmç değişik ısılarla farklılık göstermedi. Özofagus korpusunda yutma ile meydana gelen peristaltik dalga göstergeleri (verileri) incelendiğinde, alt sfinkterin 3 cm. proksimalinde dalga amplitüdü oda ısısında 80.6±17.2 mmHg, soğukta 56. 3± 19.5 mmHg bulundu. Soğukta dalga amplitüdünde saptanan basınç azalması anlamlı idi (p< 0.05). Dalga süresi de soğukta belirgin uzama gösterdi (p<0.05). Oda ısısında dalga süresi 2.9±0.5 sn. soğukta ise 3.7 ±1.1 sn. bulundu. Peristaltik dalgalarda mmHg/sn, olarak ölçülen en yüksek tepe noktasma varış ve bazal değere iniş hızı (maximum ve ortalama dp/dt up ve dp/dt down) soğukta belirgin yavaşlamagösterdi. Ayrıca soğuk ısıda 9 gönüllünün 5' inde simültane ve iletilmeyen daglalar saptandı. Sonuç olarak özofagus motilitesi özellikle soğuk ısıdan belirgin olarak etkilenmektedir. Soğukta motilitede yavaşlama, distal ileti hızlarında azalma, kontraksiyonlarda zayıflama ve peristaltik kontraksiyonlarda azalma meydana gelmektedir. Bu etkiler en belirgin olarak distal özofagusta gözlenmektedir. 24 SUMMARY Molitity of LES (lower esophageal sphincter) and esophageal carpus were studied in 1 1 normal volunteers during swallow of the water at 0°C and room temperature. Cold and room temperatured water were randamly selected and given to change mtraluminal temperature. Immediately after this 10-12 water boluses of 5 ml. at the same temperature were swallowed in 30-40 seconds intervals. During this procedure esaphageal motility was studied. Intraluminal temperature was recorded continously by temperature probe which was located 3 cm proximal to the LES. In order to allow intraluminal temperature reach basal value, we waited for fifteen minutes between studies in different temperatures. Basal luminal temperature was 36.5±0.3 °C. At the LES study luminal temperature was 34.4± 0.7°C after the water at room temperature and 30.9±1.5°C after cold water. LES relaxation time was 8.06 ± 1.8 seconds at room temperature and 10.41 ±1.7 seconds in cold, and the difference was statistically significant (pO.0001). Resting pressure, relaxation and residuel pressure of the LES were not different at different temperatures. The amplitude of the prestaltic waves at 3 cm proximal to LES was 80.6±17.2 mmHg at room temperature and 56 ±19.5 mmHg at cold (p< 0.05). There was a significant decrease in wave amplitude and significant increase in wave duration in cold (p<0.05).25 baseline (maximum and mean dp/dt up and dp/dt down) was significantly slower at cold. In five volunteers simultaneous and nontransmited waves were detected. In conclusion esophageal motility was significantly effected by cold. Slowing in motility in cold, decrease in distal transmission speed, weakening of the contractions and decrease in peristaltic contraction occur in cold. These effect are most prominent in distal esophagus.
Collections