Karaciğer sirozunda lipid ve lipoprotein değişiklikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET KC sirozu ülkemizin önemli bir sağlık sorunudur. Hepatit virüsleri hastalığın etyoloj isinde en önemli faktör olarak görülmektedir. Ülkemiz hepatit açısından endemik bölgede olduğu için alkol tüketimi ikincil faktördür. KC, lipid ve lipoprotein metabolizmasında merkezi bir yere sahiptir. Kronik KC hastalıklarında hepatosit hasarına bağlı olarak, KC'in sentez fonksiyonları bozulmaktadır. Biz bu çalışmamızda; viral hepatitlere bağlı gelişen KC sirozu gelişen vakalarda, lipid ve lipoprotein düzeylerindeki değişiklikleri ve bu değişikliklerin hastalığın progresyonu ile ilişkisini araştırdık. Çalışmaya 50 KC sirozu vakası ve kontrol grubu olarak sağlıklı bireylerde oluşan 50 kişi alındı. Hastaların 35'i erkek, 15'i kadın (yaş ortalaması 44± 15 SD), kontrol grubunun 23 'ö erkek 27'sı kadm (yaş ortalaması. 35 ± 8 SD) idi. Hastaların 7'si Child A, 23'ü Child B ve 20'si Child C idi. Hasta ve kontrol grubunda kolesterol, TG, HDL, LDL, VLDL ve Lp(a) düzeyleri çalışıldı. Hasta grubunda kontrol grubuna göre tüm parametrelerde, istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit ettik [kolesterol, TG, HDL, LDL, VLDL'de (p<0. 0001) ve Lp(a)'da (p<0. 01)]. Child grupları arasında ise kolesterol düzeylerinde, Child A ile C arasında (p<0. 039), Child B ile C arasında (p<0. 004), LDL düzeylerinde ise Child B ile C arasında (p<0. 01) istatistiksel olarak anlamlı fark tespit ettik. Diğer parametrelerde Child grubları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit etmedik. Sonuç olarak Child A' dan C'ye doğru gidildikçe lipid düzeylerindeki azalmanın en belirgin olarak kolesterolde olduğunu bulduk. Anahtar Kelimeler : LİPİD, LIPOPROTEIN, SİROZ
Collections