Normal ve hiperkolesterolemik tavşanlara vitamin D ilavesinin TAS, TOS, MDA ve paraoksonaz düzeylerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda normal ve hiperkolesterolemik erkek tavşanlara D vitamini ilavesinin total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), malondialdehid (MDA), ve paraoksonaz-1 (PON-1) değerleri üzerine etkilerini araştırmak amaçlandı. Hayvanlar rastgele dört gruba ayrıldı. 1. Kontrol (n: 6), 2. D vitamini ilave (VitD) (n: 8), 3. % 0.5 Hiperkolesterolemi+D vitamini (HC+VitD) (n: 8), 4. % 0.5 Hiperkolesterolemili (HC) (n: 8). 1. ve 2. grup normal tavşan pelet yemiyle, 3. ve 4. grup önceden hazırlanmış olan % 0.5'lik kolesterol yemi ile 8 hafta süresince beslenildi. 2. ve 3. gruba oral yoldan günlük D vitamini 300 IU/kg olarak 8 hafta boyunca verildi. Tüm tavşanlardan deney öncesi ve 2 haftada bir kan örnekleri alındı. 8. haftanın sonunda kan ve karaciğer örnekleri alındı. Total kolesterol, HDL-kolesterol (HDL-C), LDL-kolesterol (LDL-C), trigliserit (TG), kalsiyum ve 25OH D vitamini seviyeleri alınan kanlardan bakıldı. TAS, TOS, MDA ve PON-1 ölçümleri ise hem alınan kanlardan hem de karaciğer dokularından çalışıldı. HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum total kolesterol seviyesi ortalamasındaki artış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). D vitamini grubu HDL-C seviyesi ortalaması grup içi karşılaştırıldığında sonuçlar anlamlı bulundu (p<0.05). HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum OSI seviyesi ortalamasındaki artış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). Serum PON-1 aktivite değerleri HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum PON-1 aktivite değerleri ortalamasındaki azalış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). Sonuç olarak bizim çalışmamızda D vitamini takviyesi yaptığımız erkek tavşanların total kolesterol, HDL-C (Bağımlı değişken), serum OSI seviyelerinde kontrollerine göre anlamlı bir azalış görüldü. Günümüzde D vitamininin ilave olarak alınması çok fazla artmıştır. Doğal yollarla alabildiğimiz D vitaminini, ilave almak gerektiğinde; günlük alınan miktarına, süresine, yaşa, cinsiyete göre dikkat etmek gerektiği düşüncesindeyiz. Çalışmamızda D vitamini her ne kadar OSI ve total kolesterolü azaltsada, aynı zamanda HDL-C ve PON-1 değerlerini de azaltmış olduğu görüldüğünden alınan miktarın fazlalığına ve süresine göre faydalı olacağı yerde zararlı etkileri ile karşılaşılabilineceği kanaatindeyiz. This study aimed to evaluate the effect of vitamin D supplementation on total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), malondialdehyde (MDA), and paraoxonase-1 (PON-1) in values in healthy and hypercholesterolemic male rabbits. Animals were divided into four groups, randomly: 1. Control (n: 6); 2. Vitamin D (VitD) supplementation (n: 8); 3. 0.5 % hypercholesterolemic+Vitamin D (HC+VitD) (n: 8); 4. 0.5 % hypercholesterolemic (HC) (n: 8). Through 8 weeks, while 1st and 2nd groups were fed with normal rabbit pellets, 3rd and 4th groups were fed with previously prepared 0.5 % cholesterol feeds. During this process, 2nd and 3rd groups were orally administered with 300 IU/kg vitamin D for each day.Blood samples were collected just before the experiment and 2 weeks periods from all rabbits. End of the 8 weeks, blood and liver samples were collected. Total cholesterol, HDL-cholesterol (HDL-C), LDL-cholesterol (LDL-C) triglyceride (TG), calcium and 25OHD vitamin levels were measured from collected blood samples. TAS, TOS, MDA and PON-1 were measured from both blood samples and liver tissues. With respect to HC+VitD group; increase in serum total cholesterol levels of HC group is statistically significant (p<0.05) when compared between the groups. HDL-C levels of VitD groups are statistically significant (p<0.05) within the groups. Increase in serum OSI levels of HC group is statistically significant (p<0.05), when compared between the groups with respect to HC+VitD group. Decrease in HC groups serum PON-1 activity is statistically significant (p<0.05) with respect to HC+VitD group, when it is analysed between the groups.As a conclusion, in our study, it was observed that there was a significant decrease in total cholesterol, HDL-C (dependent variable), serum OSI levels of vitamin D supplemented male rabbits with respect to control group. Nowadays, vitamin D supplementation is increased excessively. Although it can be obtained from natural sources, we suggest that daily dosage, take up period, age and sex should be considered, when vitamin D supplementation is needed. In our study, although administration of vitamin D decreased the OSI and cholesterol levels, it also decreased HDL-C and PON-1 in values at the same time, therefore, we aggreed on that it can show detrimental effects where it can be beneficial based on its dosage and period.
Collections